”Jag är alltid nervös den här tiden på året”

I natt börjar Lundqvist jakten på Stanley Cup

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Henrik Lundqvist.
HOCKEY

NEW YORK. Han ser ut att ha vad som i hans nya hemland kallas en ”once-in-a-lifetime”-chans att uppfylla drömmen om Stanley Cup den här våren.

Men Henrik Lundqvist tänker inte så.

Inte än.

– Nej, den verkliga chansen har man när man spelar final och det känns fortfarande väldigt avlägset. Jag har alla tankar på att vi först ska slå Pittsburgh. Det blir svårt nog, säger den svenske målvaktsstjärnan när Sportbladet träffar honom inför slutspelspremiären i natt.

Tipset: De går till kvartfinal

New York Rangers har just genomfört ett sista, iögonenfallande intensivt träningspass inför första matchen i playoff-serien mot Pittsburgh Penguins och Henrik Lundqvist sitter efteråt i omklädningsrummet i den oglamorösa träningshallen i Tarrytown norr om Manhattan och justerar spännen i en av sina flashiga målvaktsmasker.

Lugn.

Samlad.

Och samtidigt lite nervös.

– Ja, jag är alltid nervös den här tiden på året. Det är en helt ny säsong som börjar och viktiga matcher ska spelas. Det går inte riktigt att veta hur det kommer att vara och man är spänd på att få komma igång, säger han.

Däremot har ”Henke” inte, som så många i periferin runt laget, börjat oroa sig för att Rangers i just det här slutspelet har sin bästa chans att vinna Stanley Cup under det som på goda grunder kallas Henrik Lundqvist-eran och helt enkelt står inför ett nu-eller-aldrig-scenario.

”En ny final känns väldigt avlägsen”

– Nej, så kan jag inte säga att det känns. Visst, ser man på papperet, och på hur vi spelat under grundserien, är det här kanske det bästa lag vi haft sedan jag kom hit. Men vår bästa chans hittills hade vi fjol. Då var vi i final. Det är då man har den verkliga chansen. Men en ny final känns väldigt avlägsen. Vi lärde oss ifjol hur oerhört mycket arbete som krävs för att nå dit, så det är ingen idé att ens fundera på det ännu, säger han och fortsätter:

– Samtidigt tror vi förstås på oss själva och på hur vi spelar. Men just nu är alla tankar bara på att vi först ska slå Pittsburgh. Det kommer bli nog så svårt. Spelar vi inte på topp kan det här vara slut på en gång.

Ombytta roller

Just Pittsburgh har Lundqvist och hans lagkamrater stött på i playoff vid talrika tillfällen – bland annat så sent som ifjol.

Då har pingvinerna från västra Pennsylvania, varje gång, varit favoriter.

Nu är rollerna ombytta.

Eftersom de vunnit President's Trophy – priset till ettan i grundserietabellen – och genomfört några spektakulära trejder är det Rangers som har pressen på sig.

– Ja, nu är det många som jagar oss istället. Pittsburgh är i en lite annan sits än vanligt. Men vi ska inte låta oss luras av att de hade lite tungt under slutet av grundserien, varnar ”Henke”.

– Det är fortfarande ett väldigt bra lag, med mycket skicklighet och speed. Nu har de tagit sig in, fått andas några dagar och kommer säkerligen ut starka igen. Vi måste vara förberedda på det.

”Just nu är det ingen skillnad”

Det är dock många som tror att även ”Henke” själv kommer ut stark igen – kanske starkare än någonsin.

Han fick ju, under de åtta veckor det tog för den otäcka halsskadan att läka, spara krafter som redan brukar vara förbrukade vid det här laget...

– Men just nu är det ingen skillnad. Jag känner mig precis som jag skulle gjort om jag spelat även de där två månaderna, säger han.

– Skulle vi gå långt kommer jag nog däremot att märka av det. Framåt slutet av maj, då är det en fördel.

Men så långa perspektiv har den svenske målvaktsstjärnan alltså inte ännu.

Det är för tidigt att tänka på den gyllene chansen...

* Konferenskvartsfinal NY Rangers-Pittsburgh 1:7, Viasat Hockey 01.05

■ ■ ■

Tipset: De går till kvartfinal

FAKTA

Så spelar NY Rangers i åttondelsfinalen

•Torsdag 16/4: NY Rangers – Pittsburgh (01.00).

•Lördag 18/4: NY Rangers – Pittsburgh (02.00).

•Måndag 20/4: Pittsburgh – NY Rangers (01.00).

•Onsdag 22/4: Pittsburgh – NY Rangers (01.00).

•Fredag 22/4: NY Rangers – Pittsburgh (TBA*)

•Söndag 26/4: Pittsburgh – NY Rangers (TBA)

•Tisdag 28/4: NY Rangers – Pittsburgh (TBA)

*To be announced (Meddelas senare).