Chicago kom tillbaka från 0–3-underläget

Vände och vann på övertid: ”Bra självförtroende”

Foto: AFP
HOCKEY

NEW YORK. De låg under med 3-0 efter en period – och de tvingades igenom ett besinningslöst övertidsdrama.

Men till slut lyckades ultimata slutspelslaget Chicago Blackhawks ta en knockout-seger i första playoff-ronden mot Nashville.

– När vi väl kommer till övertid har vi bra självförtroende. Vi vet att vi har många som både kan och vill avgöra då, säger målskytten Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 4-3-segern.

I första perioden i den inledande duellen mellan Central Division-rivalerna i Bridgestone Arena såg det inte ut som att Chicago Blackhawks riktigt förstått att Stanley Cup-slutspelet hade börjat.

De kom fel, saknade skärpa, fick se målvakten Corey Crawford släppa in nästan vad som helst och låg i första pausen under med 3-0.

– Ja, det började ju inte alls som vi hade tänkt oss. Vi försökte ändå vara positiva i omklädningsrummet mellan perioderna. Det var inte alldeles lätt, men vi sa att om vi bara får nånting i början av andra har vi chansen att komma tillbaka, berättar Niklas Hjalmarsson när vi når honom efter avgörandet.

Och det fick de.

Hjalmarsson reducerade

Redan 01.43 tog just Hjalmarsson några bestämde skär rakt in i slottet under ett anfall, fick pucken och bara dammade in en reducering på Pekka Rinne..

Det såg nästan ut som han gjorde det av ren ilska över den dåliga förstaperioden...

– Ja, lite så var det. Först sköt jag av James Neals klubba, jag vet inte riktigt vad som hände där, det såg nog lite lustigt ut, och sen tänkte jag att det bara är gått på mål här, fortsätter ”Hammer”.

– Jag gör ju mål ungefär var femtionde slutspelsmatch, så det var såklart skönt att se den gå in.

Innan andra perioden var över hade gästerna gjort ytterligare två mål – båda i powerplay – och var således ikapp.

”Tempot helt vansinnigt”

Sedan följde en mållös tredjeperiod innan kombattanterna brakade samman i ett övertidsdrama som det åtminstone inledningsvis slog veritabla gnistor om.

– Ja, första i första övertidsperioden var tempot helt vansinnigt. Jag tänkte att fortsätter det så här i ytterligare någon period kommer man att behöva läggas in på sjukhus efteråt, säger den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren från Russnäs i Småland.

– Men i andra blev det omedelbart lugnare och då kändes det bra. När vi väl kommer till övertid har vi bra självförtroende. Vi vet att vi har många som både kan och vill avgöra i de lägena.

Mycket riktigt.

07.49 in i andra övertidperioden fick backstjärnan Duncan Keith pucken på blålinjen och svepte in avgörande 4-3 bakom en skymd Rinne.

Därmed fick serien den start de flesta hade förväntat sig.

– Men vi har stor respekt för Nashville. De är bra. I synnerhet på hemmaplan. De har ett alldeles fantastiskt stöd av sina fans och flyger verkligen fram i den här hallen, säger Hjalmarsson.

– Nu har vi dock fått en bra start. Kan vi ta ytterligare en seger här innan vi åker tillbaka hem har vi skaffat oss ett riktigt utgångsläge inför fortsättningen.