”Känslan annan i år”

I kväll ska Detroit följa upp drömstarten: Spela bättre

STAL FÖRSTA MATCHEN Niklas Kronwall klappar om målvakten Petr Mrazek efter Detroits seger mot Tampa Bay i den första åttondelsfinalen. Mrazek räddade 44 skott och Detroit vann med 3–2. I kväll är det dags för match nummer två.Foto
HOCKEY

I fjol var det en lättnad att de överhuvud­taget tog sig till slutspel.

Nu är känslan i Detroit Red Wings-truppen en helt annan. Stjärnorna från Hockeytown tror att de för första gången sedan finalåren 2008 och 2009 kan få det att svänga på allvar i Stanley Cup-valsen.

– Men först måste vi ta oss upp på normal nivå. Trots att vi vann första matchen spelade vi inte alls bra, säger Niklas Kronwall till Sportbladet inför returmötet med Tampa.

För omvärlden var det en skräll i miniformat att Detroit vann första playoff-ronden mot mäktiga Tampa i torsdags.

Men inte för rödvingarna själva. De har som sagt visst hopp om att Stanley Cup-festen i år kan bli lika rolig som den brukade bli i Hockeytown under den gyllene epoken – trots att de fick bakhalt som ett helt norskt skidlandslag under grundseriens sista veckor.

”Vi kan gå långt”

– Ingen av oss spelade särskilt bra de avslutande veckorna och till slut fick vi slita för att alls säkra slutspelsplats, men nu är vi inne och därmed börjar det liksom om, säger Niklas Kronwall på telefon från Floridas soldränkta västkust.

– Känslan är en helt annan än i fjol. Efter alla skador vi hade förra säsongen var det mest en lättnad att vi tog oss till slutspel, vi var lite nöjda bara med det. Nu tror vi att vi kan gå långt, bara vi spelar som vi ska.

Längden på resan kan avgöras redan i kväll. Tar de även den andra matchen mot Lightning i Amalie Arena, och skaffar sig 2–0-övertag, är förutsättningarna inför de två kommande matcherna hemma i Joe Louis Arena mycket goda.

– Ja, men ska vi kunna ta Lightning en gång till måste vi ta oss upp på normal nivå. Vi vann första matchen och det är i och för sig det allra viktigaste, men det berodde mest på att målvakten Petr Mrazek var otrolig i kassen. Vi andra spelade inte alls bra, fortsätter ”Kronner”.

Bättre PP-spel behövs

– Fler måste vilja ha pucken, vi behöver komma ut ur egen zon mycket snabbare och på bättre sätt och det krävs absolut att vårt powerplay är betydligt vassare.

21.00 i kväll, svensk tid, visar det sig om Detroit får mer luft under sina röda vingar.