Crosby knäckte Rangers: ’Ostoppbar’

...men Hagelin försökte? ”Garanterat olyckshändelse”

1 av 5 | Foto: REUTERS
HOCKEY

NEW YORK. Ifall stjärnorna i New York Rangers hade glömt att Sidney Crosby är en hockeyspelare av världsklass fick de en nyttig påminnelse i natt.

Han gjorde två mål och ledde Penguins till en 4-3-seger på Madison Square Garden.

– När han är på det här humöret går han inte att stoppa. Det var härligt att se, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet.

Serien mellan President's Trophy-vinnarna New York Rangers och Pittsburgh Penguins är utjämnad – och det beror i hög utsträckning på spelaren som kallas världens bäste.

Han – Sidney Crosby – gjorde inget större väsen av sig i första mötet i torsdags, men i natt var han fenomenal och hade kunnat fullborda ett hat trick om han inte osjälviskt passat när han hade öppen kasse i slutsekunderna.

”Litet mästerverk”

– Ja, han var verkligen bra. Snygga mål gjorde han också. Det andra som Chris Kunitz slog en så grym passning till var ett litet mästerverk. Han bara lägger det över benskyddet på ”Henke”, det ser så enkelt ut, säger Patric Hörnqvist och skakar klentroget på huvudet när vi träffar honom efteråt.

Det var inget fel på det som ”Bengan” själv stod för eminent förarbete till heller.

– Nej, först slog backen en bra passning rakt upp i banen så jag nästan kom i halvfriläge. Sedan fick jag inte riktigt upp den och träffade ”Henkes” benskydd och därefter slängde jag bara in den på mål och då var Sid där. När han är på det här humöret går han inte att stoppa.

”Ett annat lag”

Den ende svenske pingvinen är överhuvudtaget nöjd med lagets insats i match nummer två.

– Ja, vi var mycket, mycket bättre än i första matchen. Vi kom ut som ett annat lag och satte press på dem direkt. Även när de fick 1-0 fortsatte vi spela bra, och det är så man måste göra i slutspelet. Det är bara att köra, oavsett vad det står i matcherna.

Dessutom var gästerna det bättre laget i powerplay – och på att döda utvisningar. Och det behövdes, för de fortsatte ta förbryllande många utvisningar och hamnade i numerära underlägen vid sex tillfällen.

– Ja, vi tar fortfarande lite väl många utvisningar, ofta efter lite dumma beslut när vi är för högt upp med klubborna och viftar. Det får vi ta det lite lugnare med.

– Men vår ”penalty kill” var verkligen lysande, och powerplay funkade också fint. Det var ”special teams” som avgjorde den här matchen.

Hagelin körde på Crosby

”Bengans” landsman i motståndarlaget, Carl Hagelin, orsakade viss vrede i Pittsburgh-lägret då han i samband med ett byte i tredje perioden körde på – eller krockade med – själve Sidney Crosby.

Superstjärnan blev liggande på isen ett tag och såg att ha skadat käken.

– Men jag kan garantera att det var en olyckshändelse. Jag känner Hagelin, det är ingen ful spelare. Han försökte nog bara ta sig till båset, säger Hörnqvist.

Crosby repade sig också snabbt och förefaller redo att spela även resten av serien.

Den fortsätter nu i Pittsburgh natten till tisdag.

Se Hagelins krock (?) med Crosby här (extern länk)

FAKTA

Anaheim–Winnipeg 2–1 (0–0, 0–1, 2–0)

åttondelsfinal 2 i bäst av 7

Anaheim: Patrick Maroon, Jakob Silfverberg (1). Målvakt: Frederik Andersen 96,6 procent. Winnipeg: Adam Pardy. Målvakt: Ondrej Pavelec 94,9 procent.

Publik: 17 415.

Anaheim leder med 2–0 i matcher.

NY Rangers–Pittsburgh 3–4 (1–0, 0–3, 2–1)

NY Rangers: Derek Stepan, Derick Brassard, Rick Nash. Målvakt: Henrik Lundqvist 81,8 procent. Pittsburgh: Sidney Crosby 2 ( Patric Hörnqvist 1), Brandon Sutter, Chris Kunitz. Målvakt: Marc–Andre Fleury 88,5 procent.

Publik: 18 006.

1–1 i matcher.

Tampa Bay–Detroit 5–1 (1–0, 3–0, 1–1)

åttondelsfinal 2 i bäst av 7

Tampa Bay: Tyler Johnson 2 (Victor Hedman), Alex Killorn, Andrej Sustr, Valtteri Filppula. Målvakt: Ben Bishop 95,8 procent. Detroit: Tomas Tatar (Gustav Nyquist). Målvakt: Petr Mrazek 77,8 procent, Jimmy Howard 91,7 procent.

1–1 i matcher.

St Louis–Minnesota 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

St Louis: Vladimir Tarasenko 3 (Alexander Steen 2), Patrik Berglund (1). Målvakt: Jake Allen 96, procent.

Minnesota: Marco Scandella. Devan Dubnyk 88,5 procent.

1–1 i matcher.

(TT)