”Största och viktigaste målet jag gjort i NHL”

Silfverberg hjälte för Anaheim

1 av 2 | Foto: AP
HOCKEY

NEW YORK. Jakob Silfverberg blev stor matchhjälte för Anaheim Ducks i morse.

När blott 21 sekunder återstod av andra playoff-fajten mot Winnipeg stänkte han in den avgörande 2-1-pucken.

– Det är NHL-karriärens hittills största och viktigaste mål, säger han till Sportbladet.

Läs om svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Det såg länge ut som att tunga, mäktiga Winnipeg Jets skulle kunna slita sig till en seger i Honda Center och utjämna playoff-serien mot Anaheim Ducks

När blott tio minuter återstod befann de sig fortfarande ledningen i 1-0-ledning och hade, kändes det som ett tag, murat igen Ondrej Pavelecs kasse med sin massiva defensiv.

Men är det något lag som kan iscensätta mördande forceringar i slutet av viktiga matcher är det Anaheim och de kom i den ena ohyggliga attacken efter den andra i natt också – och till lyckades Patrick Maroon kvittera.

Sedan var det egentligen tänkt att det skulle bli övertidsdrama, men när blott 21 sekunder återstod av ordinarie matchtid hände det alltså.

Jakob Silfverberg fick tag i pucken bakom förlängda mållinjen, vräkte sig runt Winnipeg-kassen i en halvbåge – och snärtade in ett distinkt handledsskott.

Pang bom, 2-1 – och avgjort.

”Bara andra matchen”

– Det är NHL-karriärens hittills största mål. Visserligen var det bara andra matchen i en serie vi vann, men, jag har inte gjort något viktigare under åren här borta. Det var väldigt roligt att få sätta matchavgörandet, säger ”Jacke” när vi talar med honom några timmar efter slutsignalen.

Han fortsätter:

– Vi har varit väldigt starka i tredje perioden hela säsongen och kommit tillbaka på det här sättet många gånger. Vi ska dock inte göra det till någon vana, det vore skönt att få komma in med ledning någon gång också.

Med segern i natt skaffade sig Anaheim – som blott andra lag i hela slutspelet, vid sidan om Montreal– 2-0-övertag i sin serie.

”Brukar vara ett jäkla tryck”

Men nu väntar en riktig utmaning.

De ska vara bortalag i ett besinningslöst MTS Centre i Winnipeg när Jets spelar sina första slutspelsmatcher sedan 1996.

– Det brukar vara ett jäkla tryck, och väldigt högljutt, i den hallen även under normala omständigheter. Nu kan man bara föreställa sig, säger Jakob.

– Det kommer säkert bli...ja, svårt ska jag inte säga. Men en utmaning. Men jag ser fram emot det, det blir häftigt att få vara med om slutspel i Kanada på riktigt.

Läs om svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

FAKTA

Anaheim–Winnipeg 2–1 (0–0, 0–1, 2–0)

åttondelsfinal 2 i bäst av 7

Anaheim: Patrick Maroon, Jakob Silfverberg (1). Målvakt: Frederik Andersen 96,6 procent. Winnipeg: Adam Pardy. Målvakt: Ondrej Pavelec 94,9 procent.

Publik: 17 415.

Anaheim leder med 2–0 i matcher.

NY Rangers–Pittsburgh 3–4 (1–0, 0–3, 2–1)

NY Rangers: Derek Stepan, Derick Brassard, Rick Nash. Målvakt: Henrik Lundqvist 81,8 procent. Pittsburgh: Sidney Crosby 2 ( Patric Hörnqvist 1), Brandon Sutter, Chris Kunitz. Målvakt: Marc–Andre Fleury 88,5 procent.

Publik: 18 006.

1–1 i matcher.

Tampa Bay–Detroit 5–1 (1–0, 3–0, 1–1)

åttondelsfinal 2 i bäst av 7

Tampa Bay: Tyler Johnson 2 (Victor Hedman), Alex Killorn, Andrej Sustr, Valtteri Filppula. Målvakt: Ben Bishop 95,8 procent. Detroit: Tomas Tatar (Gustav Nyquist). Målvakt: Petr Mrazek 77,8 procent, Jimmy Howard 91,7 procent.

1–1 i matcher.

St Louis–Minnesota 4–1 (2–0, 0–0, 2–1)

St Louis: Vladimir Tarasenko 3 (Alexander Steen 2), Patrik Berglund (1). Målvakt: Jake Allen 96, procent.

Minnesota: Marco Scandella. Devan Dubnyk 88,5 procent.

1–1 i matcher.

(TT)