Kopplar grepp – hyllar fansen

Backlund: ”De gav oss mycket energi”

HOCKEY

PITTSBURGH. Jodå, det fortsatte smälla så svavlet osade när Calgary och Vancouver gick upp i rond tre i natt.

Och till slut vann ett hungrigt Calgary på knockout.

– Ja, vi var riktigt aggressiva och såg till att framförallt Canucks backar inte fick någon tid alls, säger Mikael Backlund till Sportbladet efter 4-2-segern.

En sak står helt klar vid det här laget:

Calgary Flames och Vancouver Canucks är två lag som tycker väldigt illa om varandra.

Nattens möte – första slutspelsmatchen i klassiska Saddledome i Calgary på sex år, vilket märktes på den glödande stämningen – artade sig visserligen inte riktigt till samma slags saloon-slagsmål som förra holmgången i Vancouver, men grinigt och tufft och hett var det.

Alla på isen fullföljde samtliga tacklingar, praktiskt taget varje avblåsning följdes av ”gurgel” och till och med en så snäll fyr som Mikael Backlund – Flames ende svensk – åkte ut för boarding på Dam Hamhuis.

– Ja, känslorna svallade väl över litegrann i den sekvensen. Hamhuis var inte precis prickfri i sitt agerande i förra matchen så jag ville trycka dit honom ordentligt, säger ”Mickis” när vi når honom en dryg timme efter slutsignalen.

– Det blir hett i de här mötena, det är mycket känslor när två gamla rivaler drabbar samman. Men det är rolig hockey också, båda lagen går för det hela tiden, ingen håller igen och avvaktar.

”Gav oss energi”

Mest gick hemmalaget ”för det” i natt. Flames såg hungrigare ut, attackerade med mest energi och vann rättvist.

– Ja, fansen gav oss mycket energi. Vi var riktigt aggressiva redan från start och såg till att Canucks inte fick någon tid alls. Framförallt inte deras backar. Jag tycker vi gjorde en väldigt bra match, fortsätter ”Mickis”.

Som själv stod för en assist och överhuvudtaget orsakade mycket oreda i Canucks-zonen ihop med bland andra blott 20-årige rookien Sam Bennett. Han tvingades till operation i en axel efter campen i höstas och har blivit spelklar först nu till slutspelet, men övertygat väldeliga i de inledande matcherna och prickade in NHL-karriärens första mål i natt

– Han har varit väldigt duktigt. Han är bra med pucken och helt orädd. Jag gillar att spela med honom, det är mycket ”give and go” i hans spel.

Nästa batalj i Stanley Cup-slutspelets mest infekterade serie väntar natten till onsdag.

– Det blir riktigt kul att spela här igen. Jag hoppas vi kan sätta lika hård press och göra det lika jobbigt för dom då. Det vore väldigt skönt att åka tillbaka till Vancouver med 3-1-ledning, säger ”Mickis”.