”Henke” utbuad – och stor hjälte

Lundqvist tystade hemmafansen – förde Rangers till seger

1 av 3
HOCKEY

PITTSBURGH. Först hade han ingenting att göra i 40 minuter – och sedan fick Henrik Lundqvist rädda kvällen åt New York Rangers under en riktigt svettig tredjeperiod.

Däremellan hann han bli pååkt av Sidney Crosby också – och anklagad för att filma av en hel hall.

– Men det gjorde jag inte. Jag fick en armbåge i huvudet. Så är det alltid mot Pittsburgh, jag förväntar mig inget annat och försöker bara undvika att bli frustrerad, säger den svenske målvaktsstjärnan till Sportbladet efter 2-1-segern.

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Första bortamatchen för New York i playoff-serien mot Pittsburgh Penguins blev inte riktigt som Henrik Lundqvist hade föreställt sig.

I två perioder stod han sysslolös mest hela tiden. Pingvinerna hade efter halva matchen bara avlossat – eller snarare tillåtits avlossa – sex skott och när signalen gick för paus nummer två skrevs den siffran till elva.

– Vi gjorde en väldigt bra bortamatch och såg till att de inte fick mycket utrymme och därmed väldigt lite chanser, säger ”Henke” när han sitter och pustar ut efteråt.

– Jag väntade dock hela tiden på att de skulle komma i en push, men det hände liksom aldrig. Förrän i tredje då...

”Konstant attack”

Ja, då sjönk gästerna ner lite väl långt och Pittsburgh kunde börja attackera. De mer än fördubblade skottkvoten och när drygt sju minuter återstod lyckades Patric Hörnqvist snärta in en retur från nära håll.
Sedan följde en intensiv slutforcering då Rangers blågule keeper verkligen fick göra skäl för kosingen klubben ger honom.

– Dom skruvade upp intensiteten och vi hade svårt att komma upp tillräckligt högt i banan, så det var i princip konstant attack, fortsätter Henrik.

– Det blev rätt rörigt också, det var många lösa puckar och jag hade svårt att följa dem. Jag fick ändå försöka vara i position hela tiden.

Och det var han; flera räddningar höll världsklass – som när Sidney Crosby fick tag i pucken, rundade målgården och inte fick pucken över svenskens benskydd.

– Den ja....det var med tån. Jag hade på känn att han skulle göra just så, men han var snabb så jag fick reagera snabbt.

”Armbåge i huvudet”

Samma Crosby svepte förbi Rangers-kassen efter en räddning i andra perioden, varpå ”Henke” föll hårt i isen – och blev grundligt utbuad, då hemmafansen tyckte att han försökte filma sig till en utvisning.

– Men det gjorde jag inte. Jag fick en armbåge i huvudet. Jag har spelat mot det här laget i många år och det är alltid likadant. Crosscheckingar och slashingar och pååkningar, säger han.

– Jag förväntar mig inget annat och försöker bara undvika att bli frustrerad.

Rangers har i och med nattens seger skaffat sig 2-1-överläge i serien.

– Det var viktigt för oss att vi kunde komma tillbaka starkt efter hemmaförlusten senast och självfallet är det stor seger, säger ”Henke”.

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar