Svenskarna förstörde stora publikfesten

1 av 4
HOCKEY

PITTSBURGH. Tidernas fest var på väg att nå sitt klimax i Winnipeg.

Då kom en svensk och förstörde alltihop...

Fem minuter in i övertidsperioden styrde Rickard Rakell in sudden death-målet som förvandlade ”whiteout ” till blackout.

– Det är det skönaste mål jag jag gjort, säger hjälten till Sportbladet efter den oförglömliga 5-4-segern i MTS Centre.

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Inte så jättemycket  i hockeyhistorien går att jämföra med det som ägde rum när Stanley Cup i natt återvände till Winnipeg efter nitton långa år.

MTS Centre, som Jets hemmaarena heter, rymmer bara 15 000 människor men de 15 000 som hade lyckan att få biljett till första hemmamatchen mot Anaheim – samtliga klädda, från topp till tå, i vitt – ställde till med ett av de mest högljudda, euforiska och galna partyn NHL någonsin sett.

– Det var helt sjukt. Vi fick skrika till varandra i båset för att överhuvudtaget höra nånting, berättar svenske Anaheim-forwarden Rickard Rakell när vi når honom efteråt.

– Riktigt häftigt att vara med om. Även för oss. Vi fick också energi av att det var sånt tryck.

Ja, så till den grad att de till slut lyckades förstöra festen.

Gång på gång tog Jets – burna av de fans i den lilla hemstaden som firade att den äntligen fått tillbaka det den en gång förlorade för att den var just liten – ledningen och gång på gång kom gästerna från Kalifornien tillbaka.

”Skönaste målet jag gjort”

Till slut blev det övertidsdrama och då var det just Rakell som satte kniven i hela Winnipeg.

Klockan stod på 05.12 när backveteranen Francois Beauchemin laddade på ett skott från blålinjen – och på något sätt lyckades den 21-årige rookien från Stockholm få en klubbspets på pucken och ögonblicket senare letade den sig in bakom Ondrej Pavelec.

– Andrew Cogliano såg till att få upp pucken till Beauchemin på blå och jag försökte bara hitta en yta framför kassen och sen styrde jag in den mellan benen på honom, berättar Rickard.

– Det är det skönaste mål jag gjort, det kan man nog ganska lugnt konstatera.

Även Jakob Silfverberg hade en lyckad natt och stod såväl för mål – en av de där kvitteringarna som gjorde så ont i hela Winnipeg – och bidrog dessutom med två assist.

– ”Jacke” är oerhört nyttig för oss, hans sätt att spela passar verkligen i playoff. När han använder det där grymma skottet...då är han svårstoppad, berömmer lagkamraten Rakell.

Med den dramatiska segern i natt har Ducks 3-0-övertag i serien och kan fullborda en sweep natten till torsdag.

– Det är ju såklart det vi vill, men vi får inte ta något för givet. Vi måste fortsätta jobba stenhårt, annars kan det här vända snabbt, varnar matchhjälten från Stockholm.

– Men till att börja med ska det bara bli väldigt coolt att spela en match till här...

Svenska stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar