”Världens bäste” hyllar svenske superstjärnan

”Drar åt sig uppmärksamhet, skapar ytor för mig”

1 av 4
HOCKEY

PITTSBURGH. Sidney Crosby instämmer med Sportbladet.

Han och Patric Hörnqvist passar lika bra ihop som gin och tonic.

– Jag älskar alla i det här laget, men sättet på vilket Patric slitit för oss i det här slutspelet ger honom lite särställning, säger superstjärnan och ler när vi pratar drinkliknelser med honom inför nattens playoff-drama i Pittsburgh.

Metaforen var given så fort Sidney Crosby och Patric Hörnqvist – som Pittsburgh trejdade till från Nashville inför den här säsongen – började spela ihop i höstas.

De såg verkligen – omedelbart – ut att klaffa med samma harmoni som ingredienserna i en av världens mest klassiska drinkar.

Groggen förlorade sedan lite kolsyra under grundseriens gång, men lagom till slutspelet är den rungande potent igen.

”Världens bäste spelare”

Penguins har haft sina problem i de tre inledande matcherna mot New York Rangers , men kedjan Hörnqvist och ”världens bäste spelare” – oftast – bildar med Chris Kunitz har det mestadels slagit glödande gnistor om.

– Ja, säger Crosby och ler när vi efter en träning i Consol Energy Center frågar om han håller med om att han och lagets ende svensk har gin & tonic-kemi på isen.

– Han är väldigt enkel att spela med, tycker jag. Enkel att läsa, jag vet var han tar vägen hela tiden. Han kämpar också så hårt varje kväll, vinner mycket lösa puckar och drar åt sig uppmärksamhet, vilket skapar ytor för mig.

Världsstjärnan fortsätter:

– Jag älskar alla i det här laget, men sättet på vilket Patric slitit för oss i det här slutspelet ger honom lite särställning

Det finns fler i Pittsburgh som gillar ”Bengan”.

”Tuffare än alla de tre tillsammans”

Backen Ben Lovejoy blir till exempel alldeles lyrisk när ämnet kommer upp.

– Han är utan tvekan den svensk jag stött på som är mest ”bad ass”. Jag lärde känna, och blev väldig fäst vid, de unga svenskarna i Anaheim när jag spelade där, men ”Horney” är tuffare än alla de tre tillsammans, säger han.

– Han är en plåga att möta, men jag älskar att spela med honom. Han befinner sig alltid i rätt position, vinner alla närkamper och är en krigare i största allmänhet.

Det kommer att behövas i natt.

Förlorar Penguins även fjärde mötet mot Rangers hamnar de i 1-3-underläge i serien och får det väldigt tufft.

– Vi behöver spela som i sista perioden i senaste mötet, fast vara lika desperata hela matchen. Det är nyckeln, säger Sidney Crosby.

Pittsburgh–NY Rangers börjar 01.00 och sänds på Viasat Hockey