NHL-legendaren har avlidit

”En älskad lagkamrat”

HOCKEY

Den femfaldige Stanley Cup-vinnaren Marcel Pronovost har avlidit.

Han blev 84 år gammal.

”Marcel var en älskad lagkamrat och en livslång vän till många inom hockeyn", skriver hans före detta klubb Detroit på sin hemsida.

NOSTALGI-SPECIAL: En mängd dokument om NHL-legendarer

Marcel Pronovost gjorde sin NHL-debut i Detroit säsongen 1949/50. Det blev 15 säsonger i den rödvita tröjan, 13 slutspel och fyra Stanley Cup-titlar.

Därefter blev det fem säsonger i Toronto Maple Leafs med en ny Stanley Cup-titel som kronan på verket för kanadensaren.

Nu har legendaren avlidit, 84 år gammal, och hockeyvärlden sörjer hans bortgång.

”Det är med stor sorg som Toronto Maple Leafs tagit emot beskedet att Marcel Pronovost har gått bort", skriver klubben på sin hemsida.

”En älskad lagkamrat”

Efter den 20 år långa spelarkarriären i NHL gick Pronovost över till att bli tränare. 1977-1979 var han coach för Buffalo Sabres och året efter blev han Detroits assisterande tränare där han var i två säsonger.

”Detroit Red Wings är väldigt ledsna över att höra om Marcel Pronovosts bortgång. Marcel var en älskad lagkamrat och en livslång vän till många inom hockeyn. Våra tankar, böner och djupaste sympatier går till Pronovosts familj i denna svåra stund”, skriver klubben på sin hemsida.

”En av de bästa i världen”

1978 blev Pronovost invald i Hockey Hall of Fame.

Under sina sista 25 år ingick han i New Jersey Devils scouting-team.

”Pronovost var ansedd som en av de bästa backarna i världen under hans generation. The Hockey Hall of Fame och dess medlemmar är djupt sorgsna över Marcel Pronovst bortgång”, skriver organisationen på sin hemsida.

NOSTALGI-SPECIAL: En mängd dokument om NHL-legendarer