”Det fanns inga pengar kvar för att behålla mig”

Carl Hagelin om drömflytten i NHL: Sol och beachen passar mig bra

Foto: Robin Lorentz-Allard
Hagelin.
HOCKEY

Han står inför sitt livs första klubbyte i NHL.

Men att lämna världsmetropolen New York verkar inte vara särskilt ledsamt för Carl Hagelin, 26.

– Hade jag inte spelat hockey så är jag osäker på om jag skulle vilja bo där, säger den nyblivne Ducks-spelaren.

Det oväntade beskedet att Carl Hagelin hade trejdats till Anaheim Ducks kom tidigare i somras.

Efter fyra säsonger, 266 matcher och 130 poäng i New York Rangers lämnar han nu klubben och tränar hårt inför sitt nya uppdrag.

Dels isträningar med andra NHL-proffs i Segeltorp, dels den här veckans pro camp med Djurgården och Chicago Blackhawks i Globen.

Han talar gott om sin nya klubb.

”Ett hektiskt ställe...”

Både om lagets potential och det faktum att han får flytta till södra Kalifornien.

– Sol och beachen passar mig bra, skrattar Hagelin, som blir lagkamrat med landsmännen Jakob Silfverberg, Hampus Lindholm, Rickard Rakell och Max Friberg.

– Man är lyckligt lottat att hamna i de bästa ställena man kan. Men eftersom jag skrev på för fyra år har Ducks visat att de tror på mig. Jag ser fram emot att komma dit, träffa grabbarna och bli acklimatiserad med livet där. Det blir ju en omställning jämfört med New York.

Vad kommer bli den främsta omställningen?

– New York är ett hektiskt ställe, det händer många saker hela tiden. Hade jag inte spelat hockey så är jag osäker på om jag skulle vilja bo där. Det är inte många lugna middagar hemma man sitter och käkar, direkt...

Du måste vara den första som kritiserar staden New York...?

– Nej, nej, jag kritiserar inte. Jag säger bara att det kommer att bli en skillnad. Jag hade underbara år i New York och gillade pulsen.

”Fanns inga pengar kvar...”

Hur tufft är det att lämna Rangers?

– Man har ju skaffat sig nära vänner. Henke (Lundqvist) och Zucca (Mats Zuccarello) var jag riktigt tajta med. Och själva organisationen, hur man tar hand om spelare, är kanske ligans bästa. Det kommer man sakna. Men är du ingen superstar så kommer du inte spela en hel karriär i Rangers.

Hur gick processen till?

– De skulle sajna Stepan (Derek) till en stor deal och sedan slog Zuccarello och Staals deal in, så det fanns inga pengar kvar för att behålla mig.

Hur kände du då?

– Det är klart att det är tråkigt. General managern ringde och förklarade att de ville ha kvar mig, men att det inte gick. Han hade en ton i rösten som om han lät ledsen, jag vet inte om han fejkade, men det lät som han menade det.

Samtidigt som Hagelin har tagit stora kliv i sin karriär, blivit en stjärna i NHL, har moderklubben Södertälje sjunkit allt längre ner i obetydligheten.

Parallellt med Hagelins Rangers, som gick till Stanley Cup-semifinal, åkte Södertälje ner – i division 1.

– Det blev ett totalras och det är aldrig roligt att se. Jag är inte insatt, men det lät som att vissa saker inte sköttes på rätt sätt. De tog in fel spelare. Otroligt tråkigt, men nu får de börja om från scratch, säger Hagelin om Södertäljes fiasko.

Det nya kontraktet med Ducks uppges vara värt 135 miljoner kronor.