Svenskglädjen dämpad av backens blodiga smäll

Hamhuis fick slagskott i ansiktet

1 av 2 | Foto: TT
Daniel Sedin gjorde mål på pass av brorsan och Edler.
HOCKEY

NEW YORK. Det var Vancouvers svenskar som förstörde för Henrik Lundqvist när New York Rangers i natt gästade Rogers Arena och fick stryk med 2–1.

Först gjorde Alex Edler mål efter förarbete av Daniel och Henrik Sedin – och sedan styrde Daniel in det rasande granna avgörandet efter förarbete av Edler och brorsan.

– Det handlar helt och hållet om passningen i det läget. Får man en fladdrig puck går det inte att göra nånting av den, men Alex slog den perfekt efter isen, säger den hete matchhjälten till Sportbladet.

Hamhuis fördes ut till omklädningsrummet direkt.

Den var något egenartad, matchen mellan Canucks och Rangers i Vancouver i natt.

Först hände inte så mycket i två perioder – mer än att gästerna från New York dominerade spelet rätt kraftigt.

Sedan brakade det till ordentligt med utvisningar, underliga domslut, straffar, otäcka skador och mål i tredje.

– Ja, Rangers spelade bra idag. De gjorde det svårt för oss i två perioder, säger Daniel Sedin när vi talar med honom efteråt.

– Men vi blev bättre och bättre ju längre matchen led och sedan fick vi ett långt fem-mot-tre-läge i början av tredje och då kunde vi ta ledningen.

Höjdpunkten för kvällen

Ja, det var i det PP:t Alex Edler drog in ett dragskott på Henrik Lundqvist från slottet – efter att de briljanta tvillingarna snurrat upp gästerna.

Sedan hann Dan Boyle kvittera på en straff, men bara en halv minut senare   avgjorde Daniel matchen med kvällens verkliga höjdpunkt.

Edler fick pucken av Henrik och drog iväg ett skott som Daniel ur snäv vinkel en bra bit vid sidan av kassen stötte vidare in i mål.

– Det handlar helt och hållet om passningen i det läget. Får man en fladdrig puck går det inte att göra nånting av den, men Alex slog den perfekt efter isen, säger hjälten.

”Frågar alla"

Att det var han och tvillingbrodern som ledde Canucks till viktig seger förvånar ingen. De gör, vid 35 års ålder, sin bästa säsong på flera år och återfinns båda på bland de tio främsta i poängligan (Henrik på delad tiondeplats).

– Ja, det är en rolig säsong, det har funkat bra för oss. Om vi gjort något annorlunda? Det frågar alla, men nej. Vi bara kör på som vanligt, lyder Daniels förklaring.

Trots de två poängen i natt var stämningen i hemmalagets omklädningsrum efteråt dämpad, för i slutet av matchen fick backen Dan Hamhuis ett slagskott i ansiktet och skadade sig så illa att han fick köras direkt till sjukhus.

– Man såg direkt han reste sig att det inte var bra. När sånt händer en lagkamrat och kompis är det inte så roligt, säger Daniel.

Coachen Willie Desjardanis meddelar efteråt att Haimhus förlorade ett antal tänder och förmodligen också bröt käken.

FAKTA

Nattens resultat i NHL

Montreal–Boston 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)

Montreal: Tomas Plekanec. Målvakt: Mike Condon 87,0 procent. Boston: Loui Eriksson (11), Landon Ferraro, Patrice Bergeron. Målvakt: Tuukka Rask 96,8 procent.

Publik: 21 288.

Vancouver–NY Rangers 2–1 (0–0, 0–0, 2–1)

Vancouver: Alexander Edler (6) (Daniel Sedin, Henrik Sedin), Daniel Sedin (13) (Edler, Henrik Sedin). Målvakt: Ryan Miller 97 procent.

NY Rangers: Dan Boyle. Målvakt: Henrik Lundqvist 92 procent.

Publik: 18 195.

Colorado–Pittsburgh 2–4 (2–1, 0–0, 0–3)

Colorado: Matt Duchene, Erik Johnson (Carl Söderberg). Målvakt: Reto Berra 87,9 procent. Pittsburgh: Matt Cullen (Patric Hörnqvist), Beau Bennett 2, Olli Määttä (Hörnqvist), . Målvakt: Marc–Andre Fleury 92,3 procent.

Publik: 15 838.

Edmonton–San Jose 4–3 e förl (0–0, 1–0, 2–3, 1–0)

Edmonton: Leon Draisaitl, Jordan Eberle, Iiro Pakarinen, Taylor Hall Målvakt: Anders Nilsson. San Jose: Justin Braun, Patrick Marleau, Joe Pavelski. Målvakt: Martin Jones. (TT)