”Fortfarande lite overkligt”

Foto: TT
HOCKEY

NEW YORK. Ännu en svensk pojkrumsdröm håller på att slå in i NHL.

Rookien Dennis Rasmussen gjorde under lördagen sitt tredje mål för regerande mästarna Chicago – på sju matcher.

– Alltihop känns fortfarande lite overkligt, säger den 25-årige västmanlänningen till Sportbladet.

Det gäller att ta chansen när man får den...

En sliten gammal klyscha, men åtminstone i NHL väldigt sann – och tydligen var Dennis Rasmussen införstådd med lärosatsenb när han för knappt två veckor sedan kallades upp från farmarlaget i Rockford för en en första tango med Chicago Blackhawks i NHL.

Han gjorde mål direkt i debuten mot Nashville, följde upp med nytt mål och assist ett par kvällar senare – och under lördagens matiné i Buffalo smällde det igen.

Fostrades i Västerås

Den 25-årige centern – som fostrades i Västerås men också spelade i Växjö i tre år innan han inför förra säsongen flyttade till Nordamerika – kom en bit in i första perioden ångande ute på högerkanten, skar snabbt och kraftfullt förbi en Buffalo-forward in mot kassen och forcerade in 1-0.

– Jag har haft lite flyt med studsarna och fått in några puckar. Det känns såklart väldigt roligt. Jag har drömt om NHL i hela mitt liv, säger han när vi når honom efter det som till slut blev en straffseger (3-2).

Nu slår den drömmen in – och det handlar om betydligt mer än bara flyt, därom vittnar inte minst mäster coachen Joel Quenneville.

– Rasmussen kom in väldigt bra på en gång. Han är ansvarsfull defensivt och använder sin kraft och storlek utmärkt. Samtidigt är hans offensiva produktion en helt annan än vi hade räknat med, säger han.

”Han är fruktansvärt bra”

Själv är västmanlänningen fortfarande lite tagen av att överhuvudtaget befinna sig i världens bästa laguppställning

– Alltihop känns fortfarande lite overkligt...bara att vara på isen och träna med såna som Kane och Toews och Hossa och Hjalmarsson är helt fantastiskt, säger han.

– Hockeymässigt är det väl ungefär som jag hade föreställt mig, men jag blir fortfarande förvånad över hur skickliga vissa spelare är. Inte minst i vårt lag. Jag menar, målet Kane gör idag och sedan straffen han avgör med...han är fruktansvärt bra.

Vad Chicago har för planer för sin nye svensk – om han får spela vidare i NHL eller skickas ner till Rockford för mer förädling – är inte känt.

– Jag tar bara en dag i taget, jobbar så hårt jag kan för att visa att jag förtjänar att vara här och njuter så mycket det går under tiden, säger han själv.

FAKTA

Dennis Rasmussen

Ålder: 25 år.

Karriär: Fostrad i VIK i Västerås. Spelade tre säsonger med Växjö i SHL. Kom inför förra säsongen till Nordamerika och stod för 13 mål och 14 assist på 72 matcher med Rockford i AHL.

Aktuell: Har på sju matcher med Chicago Blackhawks sedan 8 december gjort tre mål och spelat fram till ett.