Lundqvist höll nollan och satte nytt rekord

Stoppade Crosby: ”Det är inte alltid snyggt”

1 av 2 | Foto: Ap
Här stoppas förre lagkamraten Carl Hagelin.
HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist spelade sin 666:e NHL-match  i natt – och var rent djävulsk!

Den svenske målvaktsstjärnan höll karriärens 58:e nolla under New York Rangers besök i Pittsburgh.

– Vi spelade som New York Rangers modell förra säsongen. Det är inte alltid snyggt men bra, säger ”Henke” till Sportbladet efter 3-0-segern.

Det är inget snack om att Henrik Lundqvist är på väg att hitta tillbaka till storformen från början av säsongen.

Han var som sagt helt diabolisk i NHL-karriärens 666:e match i Consol Energy Center i natt, stoppade 34 skott, höll sin 58:e nolla i världens bästa liga och såg därmed till att säkra sin 366:e seger som Rangers-keeper – vilket är rekord.

Han är nu den NHL-målis i historien som har flest segrar under sina elva första säsonger.

– Det var ju nära redan hemma mot Devils i måndags men då släppte vi in ett mål i eget powerplay i slutminuten, så det här kändes ju bra att få hålla helt tätt nu istället, säger ”Henke” när vi når honom efter slutsignalen.

– Och, ja, det går åt rätt håll. Det har känts bättre och bättre sedan årskiftet, jag börjar komma dit jag vill vara.

Första sedan 1971

Ungefär så – att det sedan en tid tillbaka går åt rätt håll – beskriver han också hela lagets evolution.

Segern i natt – Rangers första nollning i Pittsburgh sedan 1971! – var fjärde raka segern och därmed har Blåskjortorna  åter befäst sin ställning som tvåa bakom suveräna Washington i Metropolitan-tabellen.

– Vi vände blad efter nyår och nu spelar vi åter som New York Rangers modell förra säsongen. Det är inte alltid snyggt men bra, fortsätter den svenske målvaktsstjärnan.

– Idag gjorde vi verkligen en bra bortamatch, var noga med detaljerna och slet som djur. Det måste man mot Pittsburgh, de har så många skickliga spelare, och vi såg verkligen till att hålla deras bästa spelare på utsidan i den här matchen.

”Vår bästa kedja just nu”

Det mest anmärkningsvärda med Rangers sentida push är att de saknar två av sina allra viktigaste pjäser – lagkaptenen Ryan McDonagh och Rick Nash.

– Ja, men såna gånger får andra killar chansen att kliva fram och spela mer och vi har några som verkligen tagit den chansen. Keith Yandle har till exempel varit suverän i McDonaghs frånvaro, konstaterar ”Henke”.

En annan som klivit fram senaste veckorna är Lundqvists landsman Jesper Fast.

Han satte  3-0-målet i tom kasse i natt och har därmed de facto stått för sju poäng på de senaste åtta matcherna.

– Kedjan han bildar med Brassard och Miller är vår bästa just nu, helt klart, och Jesper är så otroligt smart i allt han gör, säger Henrik.

– Alla kanske inte noterar allt han gör i exempelvis egen zon, men som målvakt ser jag och uppskattar att han hela tiden tar rätt beslut.

FAKTA

Arizona–Vancouver 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

Arizona: Martin Hanzal. Målvakt: Louis Domingue 92,3 procent. Vancouver: Jake Virtanen, Jannik Hansen (Henrik Sedin). Målvakt: Ryan Miller 97,1 procent.

Publik: 12 255.

Pittsburgh–NY Rangers 0–3 (0–1, 0–0, 0–2)

Pittsburgh: Målvakt: Marc–Andre Fleury 90,5 procent. NY Rangers: Kevin Hayes, Dominic Moore, Jesper Fast (8). Målvakt: Henrik Lundqvist 100 procent.

Publik: 18 539.

Detroit–Ottawa 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Detroit: Danny DeKeyser (Gustav Nyquist), Henrik Zetterberg (10), Darren Helm. Målvakt: Petr Mrazek 95,7 procent. Ottawa: Zack Smith (Erik Karlsson). Målvakt: Craig Anderson 92,9 procent.

Publik: 20 027.

(TT)