Zetterbergs show – förnedrade stjärnan

”Försökt med sen man började med hockey”

1 av 3 | Foto: NHL.com
HOCKEY

NEW YORK. Dion Phaneuf hade lite otur i sin debut med Ottawa.

Han stötte i matchens mest avgörande ögonblick på Henrik Zetterberg – och blev förvandlad till orörligt rundningsmärke.

– Det var en typ av fint man försökt göra sedan man började med hockey och ikväll gick den hem, säger ”Zäta” till Sportbladet om målet som grundlade Detroits 3-1-segern

Det är bara ett par dygn sedan Toronto och Ottawa genomförde jättetrejden som slutade med att Maple Leafs-kaptenen Dion Phaneuf hamnade i den kanadensiska huvudstaden, men redan i natt begick den 30-årige backbjässen alltså debut med sitt nya lag.

Tyvärr gick det inget vidare.

Senators, i desperat behov av poäng,  förlorade bortamatchen mot Detroit med 3-1 – och Phaneuf blev grundligen bortgjord när Henrik Zetterberg i början av tredje perioden satte matchavgörande 2-0.

¨Såg efteråt att det var han”

Den svenske Red Wings-kaptenen fick pucken av en liggande Pavel Datsyuk ute på högerkanten, avancerade över blålinjen, trampade helt skoningslöstt förbi stackars Phaneuf, skar in mot kassen och hängde upp i trissan i nättaket bakom Craig Anderson.

– Jag såg först efteråt att det var han, säger ”Zäta” på telefon från Detroit efteråt.

– Det var en sån där fint man försökt göra sedan man började med hockey. Oftast misslyckas jag, men ikväll gick den hem. Det var jämnt, matchen stod och vägde i det läget, så det var ett väldigt lägligt mål.

”Underlättar att spela med Pavel igen”

Den 35-årige medelpadingen såg överhuvudtaget pigg ut – och har så gjort större delen av säsongen.

– Nja, det var väl en period när det gick lite tyngre, framförallt vad gäller poängproduktionen. Men jodå, i stort sett känner jag mig pigg i benen. Jag hade nytta av att jag fick träna ordentligt i sommar, fortsätter han.

– Nu får jag dessutom spela med Pavel igen. Det underlättar. Och att få göra en och annan kasse så här på ålderns höst är ju trevligt.

Det går bra för Wings som lag också. Segern i natt var tredje raka.

– Ja, vi har spelat bra här hemma sedan vi återkom från senaste roadtrippen, konstaterar kaptenen.

– Men det är otroligt jämnt att det kommer bli kamp in i det sista. Vi måste fortsätta vinna matcher, så är det bara.

Gustav Nyquist svarade för en assist och det gjorde även Erik Karlsson på Ottawas tröstmål. Därmed är den svenske ettan i passningsligan nu uppe i sammanlagt 49 assist.

VIDEO: Se Zetterberg förvandla Phaneuf till en kon (OBS! Extern länk)

FAKTA

Arizona–Vancouver 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

Arizona: Martin Hanzal. Målvakt: Louis Domingue 92,3 procent. Vancouver: Jake Virtanen, Jannik Hansen (Henrik Sedin). Målvakt: Ryan Miller 97,1 procent.

Publik: 12 255.

Pittsburgh–NY Rangers 0–3 (0–1, 0–0, 0–2)

Pittsburgh: Målvakt: Marc–Andre Fleury 90,5 procent. NY Rangers: Kevin Hayes, Dominic Moore, Jesper Fast (8). Målvakt: Henrik Lundqvist 100 procent.

Publik: 18 539.

Detroit–Ottawa 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Detroit: Danny DeKeyser (Gustav Nyquist), Henrik Zetterberg (10), Darren Helm. Målvakt: Petr Mrazek 95,7 procent. Ottawa: Zack Smith (Erik Karlsson). Målvakt: Craig Anderson 92,9 procent.

Publik: 20 027.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM