Svensken ryktas bort: Vill inte tänka på det

Loui Eriksson kan bytas bort - här är hetaste spelarna inför NHL Trade deadline

1 av 2 | Foto: TT
Loui Eriksson kan ha gjort sitt i Boston.
HOCKEY

Flera NHL-stjärnor har blivit bortbytta de senaste dagarna.

Loui Eriksson, 30, tillhör dock fortfarande Boston Bruins – men kanske inte i många timmar till.

– Jag försöker att inte tänka på det där, säger den ryktesomgärdade svensken.

Klockan 21.00 i kväll, svensk tid, stänger fönstret. Då kan NHL-klubbarna inte längre byta spelare med varandra och får förlita sig på trupperna de har resten av säsongen.

Den senaste veckan – och inte minst under helgen – har det därför varit febril aktivitet på ”trade”-fronten och en hel rad stjärnor har fått packa väskorna och flytta.

Andrew Ladd, Winnipegs lagkapten, skeppades i torsdags iväg till Chicago, som satsar stenhårt för att försvara sin Stanley Cup-titel och även har roffat åt sig grovjobbaren Dale Weise från Montreal bland annat.

Jiri Hudler, Calgarys tjeckiske puckkonstnär, blev på lördagen klar för Florida – som inom bara några få timmar genomförde tre spelarbyten och tydligt signalerade att de menar allvar den här säsongen.

Ännu en kapten, Carolinas Eric Staal, byttes under söndagen bort till New York Rangers, där klubbledningen i sann, storslagen Manhattan-anda såg till att spetsa till truppen med ytterligare ett högprofilerat namn inför slutspelet.

Erikssons kontrakt går ut

Den kanske störste stjärnan som fortfarande finns kvar på marknaden: Loui Eriksson.

Boston Bruins-svenskens kontrakt går ut i sommar och trots att diskussioner om en förlängning pågår kan han mycket väl komma att bytas bort i dag.

30-åringen har svarat för hela 23 mål den här säsongen och uppges nu vara ute efter en saftig löneförhöjning; från dagens 4,25 miljoner dollar i årsinkomst till uppemot 6 miljoner dollar. Pengar som Bruins inte uppges vara sugna att lägga på veteranen – och därför har ryktena om en trade tagit fart.

– Jag försöker att bara tänka på det sportsliga, ha kul med laget och vinna matcher. Vi får se vad som händer. Det enda jag kan göra just nu är att jobba på som vanligt och hjälpa laget, sa Eriksson till Boston-baserade NESN inför nattens förlustmatch mot Tampa Bay (1–4).

Hans sista framträdande i Bruins-tröjan?

Sportbladet sänder NHL Trade deadline live 18.00-21.30 på måndagskvällen på Sportbladet.se

FAKTA

LISTA: HETASTE SPELARNA INFÖR DEADLINE

1. LOUI ERIKSSON

30 år, forward, Boston Bruins

Lönetaksträff: 4,25 miljoner dollar (utgående kontrakt)

Kommentar:

Förhandlingarna med Boston om en förlängning går trögt och därför ser Loui nu ut att kunna bytas bort – trots 23 mål den här säsongen. Intresset är stort för svensken och väljer Bruins att skeppa iväg honom kan de vänta sig ett rejält utbyte.

2. MIKKEL BÖDKER

26 år, forward, Arizona Coyotes

Lönetaksträff: 3,75 miljoner dollar (utgående kontrakt)

Kommentar:

Arizona har överraskat alla den här säsongen, men nu börjar verkligheten komma ikapp det bottentippade laget och avståndet till en slutspelsplats växa sig för stort. Den förre Frölunda-forwarden Bödker – som har varit i klubben ända sedan 2008 – sitter på ett utgående kontrakt och allt talar för att han byts bort, eftersom parterna uppges stå långt ifrån varandra i diskussionerna om en förlängning. Flera klubbar som är ute efter att spetsa till offensiven rapporteras vara på jakt efter dansken.

3. DAN HAMHUIS

33 år, back, Vancouver Canucks

Lönetaksträff: 4,5 miljoner dollar (utgående kontrakt)

Kommentar:

Flera topplag jagar backförstärkningar, men alternativen är få. Hamhuis är dock en intressant spelare, som Canucks definitivt kommer att försöka få ett bra utbyte för om han bara häver sin ”no trade”-klausul – vilket inte är säkert. 33-åringen trivs bra i sin hemstad Vancouver, som han flyttade tillbaka till från Nashville 2010 efter att ha accepterat en lägre lön än han kunde få av andra klubbar. Skador har stört Hamhuis de senaste åren, men han var med och tog OS-guld med Kanada i Sotji 2014 och har fortfarande ett gott anseende i ligan.

4. JONATHAN DROUIN

20 år, forward, Tampa Bay Lightning

Lönetaksträff: 894 000 dollar (kontrakt till 2017)

Kommentar:

Här har vi en av säsongens stora följetonger i NHL. När supertalangen Drouin – vald som nummer tre totalt i draften 2013 – skickades ner till AHL vid årsskiftet valde han via sin agent att gå ut med en offentlig trade-begäran. Det togs inte väl emot av Tampas general manager Steve Yzerman, som sedan en tid tillbaka har stängt av honom utan lön efter att 20-åringen vägrat spel i farmarligan. Det mesta talar dock för att Drouin får sin vilja igenom och blir bortbytt innan deadline – frågan är bara hur högt utbyte Yzerman kan få för strulpellen.

5. RADIM VRBATA

34 år, forward, Vancouver Canucks

Lönetaksträff: 5 miljoner dollar (utgående kontrakt)

Kommentar:

Nej, det ser inte ut att bli något slutspel för Vancouver i år och precis som med Hamhuis kan Vrbata mycket väl få flytta på sig. Båda sitter på utgående kontrakt och kan ge nysatsande Canucks värdefulla pusselbitar inför framtiden. Vrbata är en erkänd sniper och hade förra säsongen fin kemi med Sedinarna, men i år har målskyttet gått i stå. Toppklubbar som är ute efter fler offensiva hot kan dock mycket väl chansa här och hoppas att den numera 34-årige tjecken hittar formen igen lagom till slutspelet.