Talangens revansch efter cancerbeskedet

Olli Määttä fick sin revansch på alla motgångar

1 av 2
HOCKEY

Hur många motgångar kan en spelare ta?

Olli Määttä, blott 21 år gammal, har slukat allihopa och det finns knappast någon som kan missunna honom Stanley Cup-titeln.

– Jag minns ingenting av matchens sista ögonblick. När slutsignalen gick fick jag en total blackout, säger han till Ilta-Sanomat.

Det är en bakgrundshistoria som saknar motstycke.

Olli Määttä, av många ansetts vara Finlands näste storback, har skrinnat fram till en ordinarie plats i Pittsburgh Penguin som i natt vann Stanley Cup.

Men vägen dit har varit brokig. Väldigt brokig.

Och motgångarna har hemsökt den unge backtalangen.

Hittade cancertumör

Allt var egentligen frid och fröjd under 21-åringens debutsäsong när han slog igenom stort och svarade för hela 29 poäng på 78 NHL-matcher. Määttä spåddes en lysande framtid och förväntades ta ännu ett kliv, och bli en fullfjädrad backstjärna i NHL, till säsongen därpå.

Men i samband med en läkarundersökning inför säsongen 2014-15 upptäcktes en cancertumör i Määttäs nacke. Finländaren befarade det värsta, men operationen gick bra. Tumören avlägsnades och han var tillbaka på isen två veckor senare.

Men det var egentligen bara starten på en extremt, på gränsen till otursförföljd, säsong.

En månad senare drabbades Määttä av av påsjukan och isolerades från laget.

”Oturen räcker för ett tag”

Som om inte det vore nog.

Oturen fortsatte när han senare drabbades av en knepig axelskada som krävde ännu en operation och sammantaget missade backen 62 matcher den säsongen.

– Visst är det frustrerande. Det var verkligen inte den lättaste säsongen. Jag antar att oturen räcker för ett tag nu och att jag får vara frisk i ett par år. Jag vill bara få ordning på axeln och spela för fullt nästa säsong, sa Määttä då till Yle.

Men, nää…

Den här säsongen hann knappt börja innan 21-åringen tacklades in i motståndarlagets båsdörrsöppning – en olyckshändelse som tvingades honom vila i fyra veckor.

Fram till dagens datum har han hunnit petats i Stanley Cup, få en huvudtackling, men i natt säkrade Pittsburgh Stanley Cup-titeln.

Hyllas av svensken

Och det alla frågar sig: har oturen vänt nu för Olli Määttä?

– Jag minns ingenting av matchens sista ögonblick. När slutsignalen gick fick jag en total blackout, säger han till Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Jag kan inte riktigt fatta vad vi uppnått... jag blir nästan mållös. En helt otrolig känsla.

Pappa Jari Määttä satt hemma framför tv:n i Jyväskylä i Finland i natt och följde sonens framfart och eufori i Kalifornien.

– Vi har ganska skön feeling här hemma också. Han har haft tillräckligt med motgångar. Det är en otrolig sak att säsongen slutar på det här sättet, säger Jari Määttä till Iltalehti.

Svenske Carl Hagelin hyllar den unge talangen

– En ung kille som spelar som en 35-åring. Ju tuffare läge, desto bättre är han, säger svensken enligt NBC.

ARTIKELN HANDLAR OM