Svenskarna hyllar Gordie Howe

1 av 7
HOCKEY

Ishockeylegendaren Gordie Howe har gått bort.

Börje Salming och Anders Hedberg har båda mött ”Mr Hockey” på isen och de minns en stor spelare – men en ännu större person.

– En fantastisk man, säger Börje Salming.

Foto: TT
Börje Salming.

Strax före klockan åtta i morse lokal tid somnade en av tidernas största ishockeyspelare, Gordie Howe, in 88 år gammal.

Han var som allra bäst under sina 25 säsonger i Detroit mellan 1946–1971, en tid när NHL var en liga bara för nordamerikanska spelare.

Men ett fåtal svenska spelare hann möta ”Mr Hockey” på isen. Anders Hedberg gjorde det först i WHA, en konkurrerande liga till NHL, och sedan även under hans sista år i NHL 1980. Han minns hur Howe välkomnade de europeiska spelarna till ligan med öppna armar.

”Tänkte att det skulle vara omöjligt”

– Jag fick en enorm respekt för Gordie Howe. Jag hade hört historier om hur brutal han var och hur tuff han var, men det fanns en geniun öppenhet mot oss nya europeiska spelare som var unik och beundransvärd, säger Anders Hedberg och fortsätter:

– Redan när jag kom dit var han 45 år eller något sådant och för mig lät det omöjligt att han skulle kunna spela som han spelade. Men det var otroligt fascinerade att se hur han hanterade sin hockey. Även om jag inte såg honom i hans glans dagar såg man fortfarande alla ingredienser som gjorde honom till en stor spelare.

Anders Hedberg minns en matchsekvens mot Gordie Howe extra mycket:

– Det var ju inte så att man smällde på Howe i matcherna i vanliga fall, men jag fick in en liten knuff på honom i sarghörnet vid ett tillfälle. När jag åkte därifrån kände jag bara ett klubblad över axeln och med bladet mot min hals. Bladet gled sakta av min axel, men det var Howes sätt att säga att nästa gång du smäller på så kommer det här bladet att gå rakt över din hals. Jag fick en otrolig respekt för hur han hanterade en sådan situation, hur han bevarade sin integritet. Så elegant!

”Alltid så ödmjuk”

Börje Salming fick bara möta honom under Howes sista säsong som spelare, när legendaren vid 51 års ålder spelade med sina söner i Hartford.

– Då var man lite försiktig med honom. Man spelade väl som vanligt, men han var en stor legendar som man inte ville köra ihjäl ute på isen.

Den svenska backikonen hyllar också människan bakom alla rekord:

– Han var alltid en så trevlig och ödmjuk farbror. När jag spelade kom han alltid fram och hälsade, så jävla ödmjuk. Även när vi träffats efteråt har han varit väldigt ödmjuk. Innan jag ens hunnit fram och hälsa så har han kommit fram till mig och frågat hur jag mår. Det är ju jag som ska göra, men det var en sådan imponerande man han var, säger Börje Salming.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL