Finske jättetalangen skriver NHL-kontrakt

Del i finska superkedjan som vann JVM

Foto: Getty Images
HOCKEY

Sebastian Aho draftades av Carolina Hurricanes först i andra rundan i fjol.

Ett år senare har han vunnit JVM, spelat VM och nu skriver ett mycket nöjt NHL-lag kontrakt med den finske 18-åringen värt totalt 9,2 miljoner kronor.

– Han har haft en fantastisk säsong, säger GM Ron Francis.

Kedjan med Patrik Laine, Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho dominerade när Finland vann JVM-guld i vintras. De två förstnämnda väntas gå som som tvåa och trea i draften om en dryg vecka medan Sebastian Aho gick redan förra året. Och Carolina Hurricanes är nog minst sagt nöjda över att ha knipit honom som 35:a totalt i 2015 års draft.

För sedan man tingade Aho har supertalangen snittat en poäng per match i finska högstaligan, vunnit JVM-guld (och blivit tvåa poängligan) samt spelar senior-VM för Finland.

”Spela viktig roll”

Inte konstigt alltså att Carolina nu väljer att plocka över honom på ett treårskontrakt.

– Han har haft en fantastisk säsong, att som 18-åring spela med seniorer i finska högstaligan och vara enastående i junior-VM och VM imponerar. Han kommer spela en viktig roll i Hurricanes framtid, säger general manager Ron Francis i ett pressmeddelande.

Kontraktet är ett så kallat tvåvägskontrakt värt 6,9 miljoner kronor och med en sign on-bonus på 2,3 miljoner. En bonus som signalerar att Aho är tilltänkt för NHL-spel redan från start.

ARTIKELN HANDLAR OM