Spänningen i natt: Han kan bli historisk

Supertalangerna Patrik Laine och Auston Matthews i hård kamp om att bli etta i NHL-draften

Foto: TT
Alexander Nylander (till vänster), Auston Matthews och Patrik Laine.
HOCKEY

Vem väljs först?

I natt får vi veta vinnaren i kampen om förstaplatsen – Auston Matthews eller Patrik Laine.

Finländaren blir historisk om han går som etta i NHL-draften.

– Vi har gjort vårt val, säger Torontos GM Lou Lamoriello.

Alexander Nylander förväntas gå topp tio i förstarundan.

Rasmus Asplund (Färjestad), Jonathan Dahlén (Timrå) och Carl Grundström (Frölunda) är också heta namn som kommer tingas tidigt.

Men när världens hockeyblickar riktas mot Norden inför NHL-draften hamnar de dock inte i Sverige – utan i Finland.

Där finns Patrik Laine, till vardags i finska ligalaget Tappara, som slåss med den hajpade juniorstjärnan Auston Matthews om att bli draftetta.

Och kampen har tätnat – ytterligare ett snäpp.

"Bara Lindros som gjort det"

Matthews, uppväxt i ökenstaten Arizona, har länge ansetts vara given att väljas först. Men efter det finländska underbarnets succé i VM (tolv poäng på lika många matcher, varav sju mål) utmanar han nu amerikanen in i det sista, enligt spekulationerna och rankninglistorna.

– Jag tror inte att det är givet med tanke på vad Laine har gjort de tre senaste månaderna. Han var en toppspelare i finska ligan, slutspelets MVP och i VM. Jag tror aldrig att det har hänt. Den enda killen som jag sett spela lika effektivt på seniornivå är Eric Lindros i Canada Cup 1991 – efter att han blivit draftad, säger en NHL-boss anonymt till Ottawa Sun.

Toronto Maple Leafs vann draftlotteriet och väljer först.

Sedan är det Winnipeg Jets tur.

Det är alltså i någon av dessa klubbar 18-åringarna Laine och Matthews kommer att hamna. Och finländaren kan bli landets förste draftetta genom tiderna. Två gånger tidigare har finländare valts som tvåa, Kari Lehtonen (2002) och Aleksander Barkov (2013).

– Just nu är vi inne i slutskedet med de avslutande diskussionerna. Vi har gjort vårt val och vi är nöjda, säger Torontos general manager Lou Lamoriello enligt TSN.

"Är häftiga spelare"

Winnipegs dito, Kevin Cheveldayoff, till Iltalehti:

– Jag är förstås glad över att vi efter draftlottningen får chansen att välja som tvåa. Det är en spännande tid för hela vår organisation och nu kulminerar spänningen, säger han och spekulerar om Toronto överraskande inte väljer Matthews:

– Jag kan inte kommentera Torontos saker. Men ju längre man varit med om detta, desto mer lär man sig att ingenting är säkert. Det vore osportsligt för mig att berätta nu vem vi tänker välja, men när Toronto gjort sitt förstaval är vi försäkrade om vårt läge.

Cheveldayoff hyllar också ett annat finskt hockeylöfte. Jesse Puljujärvi är även ett toppnamn som spås gå högt i första rundan – förmodligen som trea.

– De är båda (Puljujärvi och Laine) häftiga spelare, unika talanger, och just därför är vi så exalterade nu.

Draften går i First Niagara Center i Buffalo och Viasat Hockey sänder spektaklet med start 01.00 i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM