"Jag känner mig bättre än någonsin"

Jaromir Jagr, 44, avslöjar hur han kan hänga med i NHL

Foto: TT
Jaromir Jagr
HOCKEY

Efter 23 säsonger i NHL skulle man kunna tro att åldern börjar ta ut sin rätt.

Själv är Jaromir Jagr av en annan uppfattning.

– Ärligt talat så känner jag mig bättre än någonsin, säger den 44-årige legendaren.

Det har gått 26 år sedan en 18-årig Jaromir Jagr lämnade dårvarande Tjeckoslovakien för att testa lyckan på andra sidan Atlanten i Pittsburgh Penguins.

Tio VM, fem OS och 23 NHL-säsonger senare är den tjeckiske hockeylegendaren fortfarande kvar i Nordamerika – utan några planer på att lägga skridskorna på hyllan.

Medan den nya generationen har tagit över i världens största hockeyliga med superstjärnor som Auston Matthews, Connor McDavid och Patrik Laine kämpar 44-årige Jagr på i Florida Panthers och försöker hålla jämna steg i en sport som under hans långa karriär hunnit ta stora kliv i utvecklingen.

Tappat massor av kilon

Hur han gör för att hänga med? I en intervju på NHL.com avslöjar han sin hemlighet.

– Man kan säga att jag anpassar mig och testar nya saker. Jag har alltid haft talang men jag har aldrig maximerat den. Jag gjorde bara tillräckligt för att vara bra. Inte mer än så. Det har alltid funnits en extra nivå att ta fram när det behövs. Jag har aldrig behövt tänka på vad jag äter – tills det här året, säger han.

På senare tid har Jaromir Jagr känt sig tvungen att anpassa sin fysiska attribut till spelet och har därför gått ned i vikt för att hänga med.

Den tidigare massan på över 100 kilo är ett minne blott. Nu jobbar han i stället på att gå ned mot 80-strecket av det enkla skälet att bli mindre klumpig och mer smidig.

Med en signifikativt stor muskel- och fettmassa borta är Jagr övertygad om att han fortsättningsvis kommer ha en bättre chans att hänga med i dagens kvicka och rappa ishockey.

"Kommer spela bättre än på 15 år"

Känslan är positiv. Detta trots att det i år inte har blivit mer än två mål och sju assist på 18 omgångar, jämfört med förra säsongen då han gjorde 66 poäng på 79 seriematcher.

– Ärligt talat så känner jag mig bättre än någonsin. Det kan låta konstigt eftersom jag inte gjort så många poäng och när folk ser mig spela ser de att jag har det jobbigt. Men jag hade inte ändrat på någonting. Jag tror fortfarande att det kommer att vända och att jag kommer spela bättre än jag gjort på 15 år. Det tror jag verkligen. Om inte så har jag tagit ett dåligt beslut. Men jag tror att det är rätt.

När tiden är inne att dra sig undan för Tjeckiens störste spelare genom tiderna är det ingen som vet.

Jagr nöjer sig med att beskriva situationen enligt följande:

– När du är trött och tänker "Jag har fått nog" men efter ett par månader plötsligt säger " Åh, nu saknar jag det igen" så är det inte en chans att du kan komma tillbaka. Det är som en stor lastbil. När du väl stannar den är det svårt att få igång den igen.

FAKTA

NHL-resultat

Anaheim–Los Angeles 2–3 (0–0, 0–3, 2–0)

Anaheim: Antoine Vermette (Hampus Lindholm), Rickard Rakell (6) (Jakob Silfverberg, Lindholm). Målvakt: John Gibson 89,7 procent. Los Angeles: Jeff Carter 2, Drew Doughty. Målvatk: Peter Budaj 93,3 procent.

Publik: 16 611.

Detroit–Calgary 2–3 (1–0, 0–1, 1–2)

Detroit: Tomas Tatar, Anthony Mantha (Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg). Målvakt: Jimmy Howard 88,5 procent. Calgary: Garnet Hathaway, Matt Stajan, Mikael Backlund (2). Målvakt: Chad Johnson 91,3 procent.

Publik: 20 027.

NY Rangers–Florida 2–3 e str(1–0, 0–1, 1–1, 0–0, 0–1)

NY Rangers: Chris Kreider, Mika Zibanejad (5). Målvakt: Henrik Lundqvist 93,3 procent. Florida: Keith Yandle, Aaron Ekblad, Aleksander Barkov (avgörande str). Målvakt: James Reimer 94,3 procent.

Publik: 18 006.

Carolina–Winnipeg 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Carolina: Elias Lindholm (1), Victor Rask (7), Noah Hanifin. Målvakt: Cam Ward 96,6 procent. Winnipeg: Mark Scheifele. Målvakt: Connor Hellebuyck 92,5 procent.

Publik: 10 809.