Nya drömdealen – värd 590 miljoner

Skriver på för åtta år

Foto: TT och twitter
HOCKEY

NHL:s målfarligaste back.

Nu belönas Brent Burns, 31, rikligt.

I natt skrev San Jose Sharks-stjärnan på ett åttaårskontrakt – värt totalt 590 miljoner kronor.

Brent Burns är inte bara en av hela NHL:s största profil, han är en ganska skickligt hockeyspelare också… 31-åringen har på senare år skolats om från forward till back och blandar nu defensiva insatser med en hyperfarlig offensiv.

Förra säsongen noterades han för 75 poäng – näst bäst av alla backar, endast slagen av svenske Erik Karlsson som gjorde 82 – och blev också bäste målskytt med sina 27 fullträffar.

Nu kommer belöningen.

San Jose Sharks meddelar att man säkrat stjärnans tjänster – i åtta år framöver, alltså till säsongen 2024/25.

Enligt ESPN:s Pierre LeBrun är kontraktet ”framtungt”, vilket innebär att Burns kommer tjäna som mest de kommande åren, men slår man ut årslönen landar den enligt LeBrun på 8 miljoner dollar.

”Grym spelare”

Totalt blir Brent Burns nya kontrakt alltså värt 64 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 590 miljoner kronor med dagens valutakurs.

Det är det näst dyraste kontraktet för en back i NHL, bakom Nashville Predators P.K Subban, vars ”cap hit” ligger på 9 miljoner dollar.

– Hela organisationen, och inte minst alla killar i laget, är glada för Brent är en kille som man vill ha i sitt lag. Han är inte bara en grym spelare utan också en underbar kille, säger tränaren Pete DeBoer.

”Fantastisk grupp”

Burns själv ser fram emot att fortsätta karriären i Sharks, som gick hela vägen till Stanley Cup-final förra säsongen.

– Förra säsongen var väldigt speciellt så vi får fortsätta bygga på det. Vi har en fantastisk grupp. Det är kul att komma till träningen varje dag, det känns inte som att gå till jobbet, säger han.