CHL kan skrotas

Arrangörerna kräver långa avtal – klubbarna vägrar

HOCKEY

Champions Hockey League är på väg att spricka – igen.

Kravet på ett flerårsavtal håller på att kros-sa planerna på en nystart.

– Hockeykartan ritas om hela tiden och då kan inte vi låsa fast oss i några långa avtal, säger Hans-Göran Frick, ordförande i HV 71.

Arrangörerna för CHL, Internationella Ishockeyförbundet (IIHF), har trots intensiva förhandlingar inte lyckats säkra de ekonomiska garantierna.

Enligt Peter Gudmundson – general manager för Hockey Europe, de sju största ligorna i Europa – är ett flerårsavtal en förutsättning för att CHL ska bli verklighet.

Lång bindningstid

– Det har varit ett krav från alla konstellationer av investerare. De vill av naturliga skäl ha en lång bindningstid. De första åren genrerar inga pengar.

Gudmundson är också vd för Hockeyligan och bland ägarna – de tolv elitserieklubbarna – är spel i CHL omdiskuterat.

Klubbarna är inte beredda att låsa fast sig i något flerårsavtal:

– Jag kan förstå behovet av att hitta en långsiktighet, men det måste finnas möjligheter till en utgång i avtalet. Vi vill inte ha någon inlåsningseffekt, avtalet måste vara flexibelt, säger Hans-Göran Frick.

Kartan ritas om

En stor anledning till att HV 71 och andra elitserieklubbar inte vill ha ett flerårsavtal är den KHL-sponsrade utredning som leds av Håkan Loob.

– Hockeykartan i Europa ritas om hela tiden. Vi vill se internationella inslag i svensk klubbishockey, men hur vi ska komma dit vet vi inte än, säger Frick, som betonar att HV 71 har en positiv grundinställning till CHL.

Men tiden börjar bli knapp om CHL ska bli verklighet.

”Är mer tveksam”

– Ett beslut måste komma snart, absolut senast före årsskiftet. Jag var positiv tidigare, men nu är jag mer tveksam, säger Peter Gudmundson.

FAKTA

TURNERINGEN TOG TIME-OUT – HÄR ÄR CL-CIRKUSEN

2007: Beslut fattas att Champions Hockey League ska spelas mellan Europas bästa klubblag. Prispengarna var stora. Deltagande lag var garanterad minst tre miljoner kronor och slutsegraren kunde vinna närmare 20 miljoner kronor.

Hösten 2008: Den första turneringen avgörs. Sverige representeras av mästarna HV 71 och serietvåan Linköping. Elitserielagen tar sig inte vidare till slutspelet som senare vinns av ZSC Lions från Zürich.

15 juni 2009: Turneringens tre största sponsorer har dragit sig ur. IIHF meddelar att turneringen tar time out. Orsaken uppges vara den finansiella krisen.

21 oktober 2009: IIHF meddelar att en överenskommelse nåtts med de sju största ligorna i Europa, och att turneringen ska starta på nytt hösten 2010.