Grundare hoppar av Champions Hockey League

– läggs turneringen ned nu?

Foto: AP
Ari Sulander höjer bucklan efter Zürich Lions seger Champions Hockey League förra säsongen.
HOCKEY

Först Brent Nelsson.

Nu har även Ovation Sports, bolaget som var med och startade upp Champions Hockey League och som anmält intresse för att bli delägare, hoppat av.

Det innebär med all säkerhet att ishockeyns Champions Hockey League går i graven.

– Jag antar att det är en brant uppförsbacke nu, säger Färjestads klubbdirektör Thomas Rundqvist.

Sportbladet har tidigare skrivit om turerna runt Internationella Ishockeyförbundets satsning på att återskapa Champions Hockey League.

Men det är segt och arbetsamt.

Och i dag meddelar Ovation Sports på sin hemsida att man hoppar av arbetet med att få i gång CHL-spelet igen. Bolaget skriver att man under månader arbetat med att få in nya investerare i projektet för att kunna starta en på sikt hållbar turnering.

Läggs CHL på is nu?

”I dag är det med sorg vi meddelar att vi kommer att avbryta vår kampanj. Trots våra ansträngningar, och många nära samtal, har vi inte varit framgångsrika”, skriver Ovation Sports.

Färjestad har noga följt arbetet kring Champions Hockey League. Klubben hade tillsammans med kommande vårs svenska mästare varit garanterade en plats i turneringen.

– Det här är förstås inte bra för hockeyn, det finns risk att man tappar i trovärdighet. Vi måste ju veta vad vi spelar om. När vi vann guldet i våras var vi väldigt glada för vi satsade en del på att ta oss ut i Europa. Nu lever vi i ovisshet, säger Rundqvist.

Arbetet har bland annat spruckit på att sponsorerna vill skriva långa samarbetsavtal men att de svenska klubbarna bara vill skriva ett ettårigt avtal. Intresset har också varit ljummet från flera andra europeiska nationer.

– Vi såg detta som början på något vi sökte. Men svensk ishockey har samtidigt svårt att binda upp sig på något i flera år utan en möjlighet till förändring. Det pågår ju en utredning om vår hockey just nu, säger Rundqvist.

Internationella Ishockeyförbundet hade två grupperingar att ta ställning till när arbetet med att få i gång Champions Hockey League startade igen. Men satsade på den gruppering som nu spruckit och är därmed tillbaka på ruta ett. Frågan är om intresset finns kvar från den gruppering man valde bort i utgångsskedet.

Om inte så är det inte troligt att Champions Hockey League kommer att återuppstå.