Hedström: Jag har fått tillbaka glädjen

Talar ut om livet i Finland

HOCKEY

Jonathan Hedström gör få poäng i Finland.

Men han trivs ändå med hockeylivet.

För Sportbladet berättar han om saknaden efter barnen, hallen som var som en innebandyplan och ryktena om en flytt till ett division 1-lag.

Foto: Scanpix
Jonathan Hedström är imponerad över Luleås spel i år. – Så jäkla kul det är att det går så bra för dem, säger han.

Efter några tunga år i elitserien skrev Jonathan Hedström i somras på för finska Kärpät.

Där hoppades han att karriären äntligen skulle få en skjuts uppåt igen.

Tungt för Kärpät

Riktigt så har det inte blivit. I alla fall om man tittar på statistiken. Storlaget Kärpät ligger efter 20 matcher på en föga imponerande tiondeplats, blott två poäng från en kvalserieplats.

Inte heller för Hedström har det gått speciellt bra poängmässigt. Han står noterad för tre poäng (1+2) på 15 matcher. Men Hedström verkar inte allt för besviken och nedstämd.

– Jag har ju inte varit så bortskämd med poäng de sista åren, säger Hedström med ett litet skratt, och fortsätter:

– Det jag var ute efter var att få tillbaka glädjen, förra året var jobbigt både för kropp och knopp. Och det tycker jag att jag har fått.

Gjorde mål tidigt

Spelmässigt säger han att det har gått okej.

– Det har varit lite upp och ner, precis som för laget. Jag fick göra mål ganska tidigt, fjärde matchen istället för efter 36 matcher som i fjol. Så det var skönt. Men det har som sagt varit lite upp och ner. Men på slutet har det känts okej.

Men allt är ju inte frid och fröjd.

– Nej, laget har ju spelat ganska dåligt i höst, vi har som inte riktigt fått ihop laget. Så det har gått lite jobbigt. Vissa stunder har det gått bra. För någon vecka sedan vann vi med 5–1 borta mot Jokerit, sedan förlorade vi med 1–5 mot TPS senast, och de ligger sist i serien, säger han.

Saknar barnen

Även utanför isen har det stundtals varit lite jobbigt för Hedström.

– Familjen och ungarna saknar man ju en del, så är det. Men så är det ju alltid när man spelar någon annanstans än där man bor.

Just saknaden till barnen är anledningen till att det för några veckor sedan spreds rykten om att Hedström skulle vara aktuell för en flytt tillbaka till Sverige och division 1-laget Asplöven.

– Jag träffade honom i Haparanda och surrade lite. Då sa jag att jag saknar familjen. Men mer än så var det inte. Sen stod det plötsligt i tidningarna att jag skulle tillbaka till Sverige, säger Hedström.

Men du ska stanna i Kärpät?

– Jajamän. Jag gnuggar på i Kärpät.

Ässät har liten hall

Och så var det det där med innebandyhallen: I Finland är det olika storlekar på rinkarna. På en del ställen är det ungefär samma storlek på rinkarna som i Nordamerika, medan vissa nästan är lika stora som i Sverige. Men.

– När vi spelade borta mot Ässät, då var det ungefär som att spela på en innebandyplan, den var helt sjukt liten, säger Hedström, och fortsätter med en fras som han anväder ofta:

– Men det är bara att gilla läget. Bara att gnugga på.

ARTIKELN HANDLAR OM