Enström klar för Red Bull Salzburg

Lockoutade NHL-backen väljer Österrike

Winnipeg-backen flyttar till Österrike.
HOCKEY

Det blev inget med Modo för Tobias Enström, 27, som han helst hade velat.

Nu är Winnipeg-backen klar för spel i österrikiska Red Bull Salzburg.

– Modo sa inte tvärnej, men dock nej, säger Enströms agent Kalle Bodén.

Modo-produkten kom hem samtidigt som Alexander Steen och har tränat med Modo efter lockout-beskedet. Men Ö-viksklubben valde till slut att bara plocka in St. Louis Blues-centern – som ersättare för skadade Samuel Påhlsson. Enström skrev dessutom nyligen ett lukrativt långtidskontrakt med Winnipeg och hade varit betydligt dyrare att försäkra än Steen.

Trots att Enström erbjudit att stå för en del av försäkringskostnaderna sa Modo nej, bekräftar NHL-backens agent Kalle Bodén för Sportbladet.

– Han tycker att det här under omständigheterna är en bra lösning. Han kommer till ett lag som normalt är ett topplag i den ligan och så får han spela hockey som han självklart vill.

Men Modo hade varit en bättre lösning?

– Ja, det hade det väl varit.

Första träningen tisdag

Enström får nu i stället rikta in sig på spel i Österrike och Salzburg där han redan är på plats och börjar träna i morgon.

Kontraktet gäller för resten av lockouten, och innehåller inga klausuler med öppningar för spel i Sverige.

Salzburg vann ligan (EBEL) både 2010 och 2011 men har startat hösten svagt och ligger bara åtta på 13 poäng efter 14 omgångar.

27-årige svensken blir Salzburgs förste lockout-spelare, men knappast ligans första. Sedan tidigare har NHL-lirarna Tyler Myers (Buffalo), Thomas Vanek (Buffalo), Sam Gagner (Edmonton) hittat till den multinationella ligan.

En som får spela med sin moderklubb under lockouten är däremot Mikko Koivu. Minnesota Wild-centern blev i dag klar för lockout-spel i sin moderklubb, TPS Åbo.