Avslutar karriären på sin förre lagkamrat

Tacklades vårdslöst in i sargen – överläkaren: "Keller hamnar i permanent paraplegi"

1 av 4
HOCKEY

Hockey-Europa skakas av hemska scener från den schweiziska hockeyligan.

Ronny Keller, 33, tacklades brutalt av sin före detta lagkamrat Stefan Schnyder, 29, och har nu vaknat upp – förlamad.

– Scenerna spelas upp i mitt huvud hela tiden, säger en bedrövad Schnyder till tidningen Blick.

Det var i tisdags kväll som Olten-försvararen Ronny Keller tacklades bakifrån av Langenthals Stefan Schnyder och föll handlöst in i sargen med huvudet före.

De båda spelarna känner varandra väl och har hållit regelbunden kontakt vid sidan av isen sedan tiden tillsammans i Basel 2005.

Nu har Schnyder avslutat Kellers karriär.

Kunde inte sova på natten

– Jag beklagar vad som har hänt och hoppas att Ronny återhämtar sig snabbt. Jag ville bara nå först till pucken. Scenerna spelas upp i mitt huvud hela tiden och jag har bara mig själv att skylla, säger Schnyder, som även berättar att han inte kunde sova på hela natten.

Keller vårdas fortfarande på intensivavdelningen på ett sjukhus i Nottwill. Han är i dag vid medvetande och fått veta följderna av olyckan. Beskedet om att Keller är förlamad bekräftades av Michael Baumberger, överläkare på sjukhuset.

– Som följd av den allvarliga skadan på hans fjärde bröstkota kommer Keller att hamna i permanent paraplegi, men det finns inga tecken på att övriga huvud- eller hjärnskador åsamkats, säger Baumberger till Blick.

Motståndarklubben bekräftar.

– Det är bekräftat från läkarna att han (Keller) inte kommer att kunna gå igen, säger Angela Kölliker, kommunikationsansvarig i SC Langenthal.

De båda lagen skulle ha mötts igen i Langenthal i morgon kväll, men det är högst osäkert om den matchen kommer att spelas:

– Nej, vi vet inte än. Det ska komma ett beslut under eftermiddagen, säger Kölliker.

Beslut inom kort

Langenthals Stefan Schnyder fick matchstraff för tacklingen, men om han blir avstängd i ytterligare matcher är inte klart:

– Nej, det ska komma ett beslut även i den frågan inom kort, säger Angela Kölliker

"I chocktillstånd"

Paraplegi är en form av förlamning och innebär förlorad funktion i bål, bäckenorgan och/eller ben. Lagkamraterna i Olten kommer att få psykologiskt stöd inför den tredje semifinalmatchen.

– Laget var och är fortfarande i chocktillstånd, säger sportdirektören Peter Rötheli.

Domaren i matchen, Reto Steinmann, har lämnat in en rapport angående Schnyders tackling och nu väntar han på besked om ett eventuellt straff.