NHL-drömmen kan stoppas av förbundet

Foto: BILDBYRÅN
Jesper Fasth.
HOCKEY

New York Rangers planerar att plocka över HV71:s talang Jesper Fasth, 21, redan nästa vecka.

Men enligt Jnytt kan flytten stoppas – av svenska ishockeyförbundet.

– Vi måste behålla våra spelare här om vi ska kunna bygga vårt eget VM-lag, säger förbundets vice ordförande Peter Forsberg.                        

Jesper Fasth skrev på ett treårskontrakt med Rangers i maj förra året, men NHL-klubben lånade den här säsongen ut honom till HV71 där han producerade 35 poäng (18+17) på 47 matcher i grundserien och fem poäng (1+4) på fem matcher i slutspelet.

Enligt ESPN planerar Rangers att plocka över Fasth redan nu. Rangers svenske scout Anders Hedberg har följt Fasth under hela slutspelet.

– De vill testa honom i AHL till att börja med. Är han tillräckligt bra tänker de ge honom chansen i NHL, säger landslagschefen Tommy Boustedt till Jnytt.

Men flytten kan komma att stoppas då Fasth är aktuell för VM-spel med Tre Kronor i maj. På måndag presenterar Pär Mårts sin trupp till det VM-förberedande lägret i Oskarshamn och Växjö 1-5 april.

”Har en diskussion”

– Så länge vi bedömer att en spelare är aktuell för ett VM-lag behöver vi inte släppa dem enligt reglerna med NHL. Det är så avtalet ser ut och det är vi som äger rätten till spelaren, säger Tommy Boustedt.

– Jag har pratat med Pär Mårts och har även pratat med hockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg som sköter kontakterna på styrelsenivå med NHL. Just nu har vi en diskussion där vi tittar på det. Under helgen måste det redas ut.

ARTIKELN HANDLAR OM