Lämna landet – och glöm landslaget

Hockeyförbundets nya direktiv till talangerna

Bekymrad.
HOCKEY

Lämna landet – och du blir av med landslagsplatsen.

Svenska ishockeyförbundet tar till nya åtgärder för att behålla talangerna i Sverige.

– I första hand ska spelare som finns på hemmaplan tas ut i landslaget, säger Christer Englund, förbundsordförande.

Redan för några år sedan försökte Svenska ishockeyförbundet att sjösätta ett system för att få de svenska hockeytalangerna att stanna i landet.

De tvingade juniorlandslagsspelare att skriva på ett avtal där de förband sig till att betala ett vitesbelopp om de lämnade svensk hockey.

Spelarna uppmanades att de skulle vägra skriva på – och avtalet fick aldrig något fäste.

Stoppas från landslagsspel

Nu har förbundet kommit med nya åtgärder, avslöjar hockeysverige.se.

Talangerna blir av med sin landslagsplats – om de väljer att spela i de nordamerikanska juniorligorna.

Det blev spelarna, som är uttagna till Memorial of Ivan Hlinka-turneringen, informerade om i ett brev från förbundet och som hockeysverige.se tagit del av.

– Det här är en inriktning som vi startat för flera år sedan, inget nytt beslut, säger Christer Englund, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till Sportbladet.

– Naturligtvis ska vi i första hand ta ut spelare som finns på hemmaplan. Vi vill ju förstås att de ska vara involverade i utvecklingsprogrammen som finns här hemma, fortsätter han.

18-åringar och yngre drabbas

I brevet som hockeytalangerna fått hemskickade står det att det nya regelverket endast gäller spelare upp till U18-landslaget.

Kommande generations JVM-spelare drabbas alltså inte.

"Svenska Ishockeyförbundets styrelse har tagit följande beslut: Att juniorspelare som lämnar svensk ishockeys verksamhet för CHL (Canadian Hockey League) eller annan utländsk liga inte kan tas ut till J18-landslag eller underliggande landslag", skriver förbundet, enligt hockeysverige.se.