”Jag gillar inte en enda sak med det”

Skilda åsikter om ”Europa-lag” i World Cup

Foto: TT
Stjärnor som Mark Streit (Schweiz), Zdeno Chara (Slovakien), Anze Kopitar (Slovenien) och Mats Zuccarello (Norge) skulle kunna spelas tillsammans i World Cup 2016.
HOCKEY

Allt talar för ett ”övriga Europa”-lag i World Cup 2016.

Något som möts av blandade reaktioner från NHL-stjärnorna.

– Jag gillar det inte alls, inte en enda sak med det, säger schweziske backen Mark Streit.

– Det vore coolt att få vara med i ett sådant lag, säger slovenske centern Anze Kopitar.

Spekulationerna har funnits där länge, och tidigare i veckan gav kanadensiska tv-kanalen TSN uppgifterna mer substans.

World Cup ska återupplivas och spelas i Toronto 2016, med åtta deltagande lag: Kanada, USA, Sverige, Finland, Ryssland, Tjeckien – och två mixade lag.

Det ena: Ett hopplock av de bästa europeiska spelarna från andra nationer än de redan World Cup-kvalificerade.

Det andra: De bästa kanadensiska och amerikanska spelarna under 23 år.

NHL:s största stjärnor har samlats i Columbus för helgens ”All Star”-match och skicklighetstävlingar. Och en het potatis när media under fredagen fick träffa spelarna var, inte helt oväntat, det nya World Cup-formatet.

”Är öppen för det”

Att bland andra slovaker, schweizare, danskar och norrmän ska spela tillsammans – inte med sina respektive nationer – tas emot med blandade känslor.

– Om det hade varit för tio år sedan hade det varit upprörande. Då hade vi många bra spelare i NHL, säger slovakiske målvakten Jaroslav Halak, till vardags i New York Islanders, till Yahoo Sports.

– Nu har vi bara tolv, typ, så det skulle vara svårt att få ihop ett riktigt bra lag. Visst skulle det kännas konstigt att spela med en massa andra européer, men jag är öppen för det.

Slovenen Anze Kopitar, regerande Stanley Cup-mästare med Los Angeles Kings, är också positivt inställd.

– Av rent själviska skäl tycker jag att det skulle vara coolt att vara med i ett sådant lag. Det finns många bra spelare som kommer från Schweiz och Slovakien.

”Gillar det inte alls”

Philadelphia Flyers-backen Mark Streit (inte med under All Star-helgen) rasar dock mot formatet.

Han kan inte se sig själv spela för något annat lag än Schweiz under en landslagsturnering.

– Jag gillar det inte alls, inte en enda sak med det. Det är en cup för nationer. Du älskar att spela för ditt land, säger han till Courier-Post.

– Det ska vara de åtta bästa nationerna, det är det som är poängen. De länder som är med är med, det som inte är med är inte med. Det här är... jag vet inte vad jag ska säga.

Även det faktum att kanadensiska och amerikanska spelare under 23 år ska mixas ihop i ett eget lag – och att de därmed kan möta sina respektive hemländer – väcker reaktioner.

– Att möta Kanada vore lite... konstigt. Men du spelar ju mot de här killarna hela tiden i NHL, säger Ryan Nugent-Hopkins, center i Edmonton Oilers.

– Men ändå, känslan av att se den kanadensiska loggan komma farande mot mig vore väldigt märklig.

ARTIKELN HANDLAR OM