”Masken är mer känd än jag är”

Säljer masken för att rädda karriären

HOCKEY

Valentina Lizana Wallner ville hylla Stefan Liv under OS men stoppades av IOK.

Nu säljer 24-åringen OS mest omtalade målvaktsmask för att ha råd att fortsätta spela hockey.

– Masken är ju mer känd än vad jag är, säger Lizana Wallner till Sportbladet.

Foto: Magnus Wennman
Valentina Lizana Wallner med målvaktsmasken som nu säljs.

Valentina Lizana Wallner var en av Sveriges bästa spelare när laget slutade fyra i de olympiska spelen. Men redan innan turneringen hade inletts skapade 24-åringen rubriker.

”Har noll kronor på kontot”

Svenskan lackade en bild av avlidne målvakten Stefan Liv på sin mask som hon planerade att använda under turneringen. Men när IOK fick höra om planen stoppade de Lizana Wallner.

– Jag visste inte att det var en regel att man inte får ha porträtt, annars skulle jag ha fixat en ny mask på något sätt. Men samtidigt ville jag ändå ha honom på masken i klubblaget hemma. Jag tycker fortfarande att det var lite löjligt av IOK men samtidigt förstår jag att man kanske inte ska ha några politiska grejer. Det förstår jag helt men jag tycker inte att han är så politisk, säger 24-åringen.

Trots den imponerande OS-turneringen är Lizana Wallners egen hockeykarriär nu i fara. 24-åringen, som på torsdagen var gäst i Sportbladet Show, har inga pengar för att finansiera en fortsatt satsning i klubblaget Modo och nu väljer hon att auktionera ut den omtalade Stefan Liv-masken för att kunna fortsätta spela hockey.

– Det är för att kunna satsa nästa år. För att ens ha råd. Just nu har jag noll kronor på kontot. Sedan ska jag ge tio procent till Stefan Livs minnesfond eftersom jag tycker att det känns rätt.

Kan du spela hockey nästa år?

– Tyvärr inte som det ser ut i dag. Det ska mycket till om jag ska spela. Man har offrat väldigt mycket för att komma hit och inte tjänat ett enda öre. Man får kanske till hyran för det men jag måste ändå kunna leva om jag ska kunna satsa. Jag måste kunna äta.

Hur känns det att se herrarna tjäna stora summor på sin sport?

– Det är självklart väldigt frustrerande men jag gör det här för att jag verkligen älskar att spela. För kärleken till hockeyn. Men det är klart det är frustrerande ibland. Vi lever väldigt nära herrlaget i Modo som kanske tjänar 300 000 kronor i månaden, har ett ispass på morgonen och sen kan göra andra grejer. Vi har varken tiden eller pengarna till det. Det är två skilda världar.

”Har redan en damspelare i 'Dicken'”

För att lyfta svensk damhockey vill målvakten nu också att alla SHL-klubbar ska starta egna damlag.

– Jag tycker ändå att det borde vara ett krav på alla SHL-lag. Så långt i tiden har vi kommit och vi är ändå fyra i världen. Jag vet att många andra länder har det mycket bättre än vi har och jag tycker att det borde vara en självklarhet.

Du skickade en skön passning till en SHL-spelare på Twitter kring det.

– Ja, precis. ”Dicken” (Dick Axelsson, Frölunda). De har ju redan en damspelare där, en nyckelspelare, så det är en bra början...

Lägg ett bud på masken och hjälp Valentina Lizana Wallner samt Stefan Livs minnesfond.

ARTIKELN HANDLAR OM