Boork väljer VM-trupp ur stor grupp

Foto: BILDBYRÅN
Leif Boork.
HOCKEY

En sista turnering – sedan ska Damkronornas förbundskapten Leif Boork ta ut VM-truppen.

Fortfarande är 39 spelare aktuella.

– Det beror på rollerna och vilka som passar ihop med vem, säger Boork.

Den 5–7 februari spelar Damkronorna en fyrnationsturnering i Vierumäki och S:t Michel mot Finland, Ryssland, och Tyskland. Därefter tar Boork ut truppen till ishockey-VM i Malmö 28 mars–4 april.

Men det är alltså inte alls säkert att truppen till Finlandsturneringen är densamma som till VM. För det första är fem-sex spelare som är på college i Nordamerika aktuella för VM. För det andra vill Boork fortfarande testa spelare som är i form i sina klubblag.

Boork har testat 39 spelare under säsongen, alla är aktuella för VM. En av dem som ska testas i Finland är supertalangen Hanna Olsson, 16, som har spelat tre A-landskamper, men nu får chansen i en turnering.

Det Boork vill se av sitt landslag i sista turneringen före VM är:

– Jämnheten, att spelsystemet fungerar och att spelarna underordnar sig det. Och alla spelare måste göra båda jobben (försvar och anfall), för vi måste vara ödmjuka inför det faktum att vi inte är bättre än mellan tredje och sjunde nation i världen. Då måste alla göra båda jobben, säger han.

– Jag är mest intresserad av att se den mentala biten, hur vi funkar under press.

FAKTA

Damkronorna till Finland

22 spelare är uttagna till fyrnationsturneringen i damishockey i Vierumäki och S:t Michel, Finland, 5–7 februari.

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Kim Martín Hasson, Linköping.

Försvarare: Elin Lundberg, Leksand, Lina Bäcklin, Brynäs, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, Sundsvall, Emilia Andersson, Linköping, Emma Holmbom, do, Linnea Bäckman, AIK.

Anfallare: Jenni Asserholt, Linköping, Lina Wester, Leksand, Sabina Küller, AIK, Melinda Olsson, Linköping, Pernilla Winberg, do, Anna Borgqvist, Brynäs, Fanny Rask, AIK, Rebecca Stenberg, Munksund/Skuthamn, Lisa Hedengren, AIK, Erika Grahm, Modo, Hanna Olsson, SSH84, Emma Nordin, Modo, Olivia Carlsson, do.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM