Anna Borgqvist tillbaka efter femte (!) knäoperationen

Måldrottning i fjol – nu tillbaka i Damkronorna

1 av 2 | Foto: AP
Anna Borgqvist har dragit på sig flera allvarliga skador i sitt väntra knä.
HOCKEY

För Anna Borgqvist existerar inte orden ”ge upp” – hennes drivkraft och revanschlust är på tok för stor för det.

Den 23-åriga Brynässpelaren och måldrottningen i förra årets hemma-VM är nu tillbaka i landslagsdressen efter sin femte knäoperation på lika många år.

– Hade jag tagit en medalj i OS kanske jag hade nöjt mig, säger hon.

Anna Borgqvist fick något av ett genombrott i hemma-VM i fjol.

Hon stod för fem mål och totalt åtta poäng på fyra matcher och var därmed poängbäst i Damkronorna och fyra i den totala poängligan i VM.

Vad ingen annan än hon själv visste då var att det direkt efter mästerskapet var dags för ännu en operation i vänster knä – den femte i raden. Dagen innan landslagssamlingen tränade Borgqvist hopp på läktaren när hon plötsligt kände hur det small.

– Jag fick panik och kände direkt att det var något som inte var som det skulle. Men sedan hade jag jättebra sjukgymnaster i landslaget och jag kände att det funkade. När det sedan gick så bra på VM behövde jag inte tänka på knäet, men någonstans visste jag att det behövdes en operation. Och fick rätt.

”Fick en energikick”

Ändå lite speciellt: att du kände i bakhuvudet att du behövde en operation, samtidigt som det blev en sådan fullträff på isen?

– Ja… Men jag tror att jag var så rädd för att inte kunna spela VM – VM på hemmaplan – och att den paniken och frustrationen jag kände över att inte kunna spela till att jag kunde spela gjorde att jag fick en sådan energikick. Så på något sätt kanske det var bra också…

Korsband, pajad menisk och skruvar som tvingats ta bort. Anna Borgqvist vänstra knä är bara 23 år, men har de senaste fem åren fått lägga sig på operationsbordet lika många gånger.

Den allra första smällen var också den tyngsta. Drömmen om att få leda juniorlandslaget med ett C på tröjan skulle förverkligas under det sista året i laget. Men strax innan mästerskapet i Chicago drog hon korsbandet i knäet helt. Den andra operationen kom inte långt därefter när man upptäckt att skruvarna som läkarna fäst var för stora. Två förstörda menisker senare var Anna Borgqvist tillbaka med besked i fjol, men efter VM väntade alltså ännu mer rehab.

– Det har varit en berg- och dalbana. Ibland har det gått bra med träningen, ibland sämre. Ibland har jag haft ont, ibland har det funkat. Humöret har gått upp och ner men jag har tagit mig igenom de jobbiga stunderna och nu på slutet har det gått jättebra, säger Brynäsforwarden, som var med i det OS-lag som kom fyra i Sotji 2010.

"Måste göra ett till OS"

Många lyfter nog på ögonbrynen när de hör att du gjort fem operationer på fem år. Hur orkar du?

– Jag har alltid haft OS som målsättning. Efter första operationen tänkte jag bara att jag skulle till OS på nått sätt. Och att nu ha kommit fyra i OS… Man måste få en ärlig chans till. Jag ska dit igen. Hade det blivit en medalj i OS kanske jag hade varit nöjd. Men att komma fyra i OS, man bara ska ha en revansch till. Det är därför jag orkar.

De många operationerna har hjälpt henne till lugn. Numera har hon tålamod, stressar inte tillbaka innan kroppen känns helt bra. Det gör den nu.

– Jag har precis börjat spela fulla matcher och har en bit kvar innan man känner sig som sig själv på isen i matcher och så där. Men jag behöver inte åka runt och tänka på om knäet håller – det vet jag håller. Så jag är inte rädd att gå in i en närkamp eller så. Men jag behöver mer matcher för att komma igång igen. Det tålamodet måste jag ha.

Är du rädd för hur ditt knä kommer att må efter karriären?

– Det finns ett liv efter hockeyn, jag vill utbilda mig till idrottslärare och vill att knäet ska hålla för det. Ibland kan tanken slå mig: ”Hur ska det fungera?” Men samtidigt, funkar det att spela hockey på den här nivå borde jag klara av ett Svensson-liv sen. Jag kanske inte kommer klara av att spela Korpen-innebandy och sådana grejer, men kanske ändå kan göra något roligt…

Vill se VM-form på laget

Damkronorna är just nu på plats i Oskarshamn för den sista turneringen inför VM och möter i helgen Ryssland, Tyskland och Finland. I ett annars väldigt skadedrabbat landslag sticker Borgqvists comeback i landslagsdressen ut som ett kul utropstecken.

Vad hoppas du få ut av samlingen?

– Personligen tycker jag att det ska bli kul att testa tempot. Det går mycket fortare här än i Riksserien. Sedan hoppas jag verkligen att vi kan leverera på hemmaplan som jag tror man får en extra kick av. Jag hoppas att vi känner att spelet sitter där och att vi verkligen kan åka till VM och kriga om medaljer.

Och du hoppas på en repris på förra VM för egen del?

– Det är alltid något att hoppas på.

Vad ska fungera som tändvätska den här gången?

– Det kan man undra. Jag är bara så glad att vara med igen, jag får spela på det adrenalinet.