Boork: ”Det är inte en fördel”

Riksseriens största stjärnor är från utlandet

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Det finns nästan dubbel så många VM-debutanter i Leif Boorks trupp än spelare från finallagen Linköping och Luleå.

Förbundskaptenen känner sig kluven till utvecklingen att de största stjärnorna i topplagen är utländska.

– För landslaget och den nationella utvecklingen är det inte enbart en fördel, säger Boork som tagit ut åtta VM-debutanter.

Damkronorna har inte tagit en mästerskapsmedalj sedan 2007. Förbundskaptenen Leif Boork beskriver det hela som att det i dag finns ett ”kollektivt dåligt självförtroende” i gruppen, men att man i år är mer mentalt rustade än på länge.

Åtta debutanter

Efter säsongens tunga skador på bland annat två av fjolårets hemma-VM:s bästa spelare, Erika Grahm och Emma Nordin, tar nu hela åtta VM-debutanter plats i truppen. Men alla är ’inskolade’ i Damkronorna sedan tidigare vilket Boork haft som krav i uttagningen.

Från finallagen Linköping och Luleå finns det bara en forward, och tre backar.

I Luleå är två av säsongens fyra bästa poängplockare utländska. I Linköping är siffran tre av fyra.

Den utvecklingen får förbundskaptenen Leif Boork att fundera.

– Å ena sidan är det bra att det kommer in bra spelare i ligan som spetsar till den och kräver att spelarna som är där höjer sin nivå. Men att de spelarna blir många och i väldigt hög grad spelar i skarpa lägen och får mycket istid är en situation som jag naturligtvis funderar över som förbundskapten och också tar upp i våra samtal med några av tränarna. Men det är alltid en balansgång. Ska klubblagen utvecklas kanske inte den typen av spetsspelare finns på alla positioner ännu. Då är det naturligt att de försöker ta in sådana spelare.

Lika många från jumbon

I VM-truppen finns det lika många spelare från den tidigt avhakade nästjumbon Sundsvall och från seriesegraren Luleå.

Hur ser du på att vara en ledande spelare i ett bottenlag som Sundsvall kontra att inte vara en så ledande spelare i topplagen, som är ditt argument att inte ta ut fler?

– Är man i ett topplag i Riksserien och kommer med en bra säsong bakom sig så har man med sig ett självförtroende och spel som vi har glädje av. Men samtidigt så är det en lite annorlunda sits med Damkronorna. Vi har så många samlingar och spelar så pass mycket tillsammans att landslaget nästan är som ett klubblag också. Så jag tycker att rollerna är väldigt klara här oavsett om de kommer från Sundsvall eller Linköping. Erica Udén (Johansson) och Annie Svedin spelar 30 minuter i Sundsvall, kanske mer. De tar ett väldigt stort ansvar och gör det bra. Det har de med sig in i landslaget även om Sundsvall är ett kvallag.

ARTIKELN HANDLAR OM