Storstryk för Damkronorna mot Kanada

Foto: AP
HOCKEY

Kanada besegrade Damkronorna med 9–0 i genrepet inför VM-premiären mot Tjeckien på tisdag.

– Det blev lite stygga siffror, säger förbundskapten Leif Boork.

Det blev ett på pappret tungt sista genrep för Damkronorna inför VM-premiären mot Tjeckien på tisdag.

Men förbundskapten Leif Boork är inte besviken, trots 9–0 (4–0, 3–0, 2–0) i Sandman Centre i Kamloops i British Columbia.

Rebecca Johnston gjorde tre av målen, medan Natalie Spooner och Jennifer Wakefield gjorde två var, medan Halli Krzyzaniak och Meghan Agosta gjorde varsitt.

– Det var bra att som förberedelse inför turneringen komma in och spela med alla 20 tjejerna och båda målvakterna, så att alla fick chansen att uppleva tempot på internationell nivå, säger Leif Boork.

"Världens bästa"

Han beskriver kanadensiskorna som världens bästa landslag – tunga att möta, med stort självförtroende som är starka runt motståndarens mål. Skottsiffrorna, 52–12, är lika tydligt tecken på nivåskillnaden som antalet mål.

Tjeckien, nykomlingar och underdogs i A-gruppen, blir en helt annan typ av match.

– De kommer att försöka att spela offensivt, det gäller att vi är förberedda, säger Boork.

Några ljusglimtar tar också Boork med sig från Kanadamatchen.

– Jag tycker att Lisa Johansson såg pigg ut, säger han och nämner även Erica Udén Johansson, Jenni Asserholt och Annie Svedin.

Pernilla Winberg spelade inte på grund av ljumskkänning, men ska vara spelklar på tisdag.

Är optimistiska

TT: Vad krävs för att besegra Kanada om ni möter dem i VM?

– Vi kommer att vara bättre förberedda. Och det är klart att det finns en del taktiska saker att tänka på, det tar vi med oss. Hur långt det räcker är en annan sak. Det är en bit upp till det här laget. Men det ska bli spännande att gå in i VM-turneringen. Vi är optimistiska, så den här matchen förstörde inte det, säger Leif Boork.

FAKTA

Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Tisdag 29 mars: Sverige-Tjeckien 3–2.

Onsdag 30 mars: Japan (02.00).

Fredag 1 april: Schweiz (02.00).

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM