”Medalj? Känns som att det är på tiden...”

1 av 2 | Foto: TT
Hemma-VM i fjol slutade med en kvartsfinalförlust.
HOCKEY

Efter att ha förlorat SM-finalen med sitt Linköping är Pernilla Winberg ute efter en personlig revansch: Att leda Damkronorna till framgång i VM i Kanada

efter åtta år utan mästerskapsmedalj.

– Det känns som att det är på tiden nu, säger 27-åringen.

Besvikelsen har inte lagt sig. Inte ens ett dygn har gått sedan det stod klart att Luleå är svenska mästare efter 4–1 mot Linköping när Damkronorna samlas för att träffa pressen på Arlanda innan laget lyfter mot Kanada under tisdagen.

När fotograferna vill ta bilder på forwarden Pernilla Winberg går det inte lika lätt som vanligt att posera.

– Det blir lite svårt att le. Det har varit ganska svårt att sova. Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Det är nya tag nu, det kanske är bra på det sättet att vi åker i väg direkt så att man har något nytt att se fram emot.

Lite revanschlusta till och med?

– Jo, men helt klart. Man har ju siktat hela säsongen på att vinna SM-guld med Linköping och det har känts bra hela tiden, så nu finns inget annat än att satsa här och hoppas att det ska gå vägen med landslaget.

En blågul veteran

I truppen är hon den mest rutinerade. Winberg har 254 landslagsmatcher och 80 mål i sitt bagage – i båda fallen fler än någon annan spelare i laget.

Hon är också en av få spelare i dagens trupp som var med senast Damkronorna tog en medalj på ett mästerskap, bronsmedaljen från VM i Kanada 2007.

Det börjar kännas som ett tag sedan.

– Ja, det gör ju det. Så just därför det känns som att det är på tiden nu. Att det ska gå vår väg.

Tuff generationsväxling

Sedan dess har det skett en generationsväxling – många spelare försvann, och när resultaten inte kom försvann även en del av de förutsättningar som laget

tidigare haft, berättar Winberg. Och efter att svenskarna skämts bort med medaljer mellan 2002 och 2007 har de därefter lyst med sin frånvaro.

Om du jämför med det lag ni var 2007, tycker du att det här laget är på samma nivå?

– Ja, helt klart. Just det året tyckte jag att vi hade en bra lagkänsla, det var det viktigaste. Nu i Oskarshamn kändes det verkligen som att vi fick till det, alla steppade upp och det är den känslan vi måste ta med oss – att vi behöver alla spelare för att vinna.

Siktar mot OS 2018

Det uttalade målet i VM är att sluta topp fem – för att därmed säkra en OS-plats. Och mot det OS siktar även Winberg.

– Helt klart satsar jag mot det. Det är därför jag tränar så hårt nu – målet är att uppnå det igen.

I och med att vi inte har gjort så bra ifrån oss de senaste åren så vill man vara med och lyckas igen, för den känslan av att vara med i ett lag som lyckas – det finns inget bättre.

FAKTA

Så spelas hockey-VM

Årets VM spelas i Kamloops, British Columbia i Kanada den 28 mars–4 april.

Åtta lag deltar i och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A – USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz.

De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas den 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018.

För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.

(TT)

Winberg om Sveriges grupp

Tisdag, 02.00 svensk tid: Sverige–Tjeckien:

”Vi mötte dem i VM för några år sedan, då var de grymt bra. De spelar tufft och har gjort bra ifrån sig den senaste tiden.”

Natten mot onsdag, 02.00: Sverige–Japan:

”Det är svårt att säga, men jag tror faktiskt att Japan blir svårast.”

Natten mot fredag, 02.00: Sverige–Schweiz:

”De är alltid bra. Det blir tufft.”