22 av 22: Vi tar guld

Spelarna svarar på kritiken: Är överens

Foto: Foto: SCANPIX
Självsäkra David Petrasek och hans lagkamrater i Tre Kronor tror på medalj av ädlaste valör för Sverige. Till skillnad från Sportbladets hockeyexpert som tror att laget inte ens går till semifinal.
HOCKEY

Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm dömer ut Tre Kronors chanser.

Men han får rejält svar på tal – av spelarna.

Samtliga i den svenska truppen tror på VM-guld.

– Vi är jäkligt överens allihop, säger backveteranen David Petrasek.

Mårts.

I gårdagens tidning tippade Mats Wennerholm att Tre Kronor för första gången på tio år inte kommer att gå vidare till semifinal.

I Sportbladets unika enkät med samtliga spelare var en av frågorna: ”Vad är Tre Kronors målsättning?”.

Alla spelare svarade guld och när Sportbladet träffade spelarna timmarna före avresan till Slovakien var optimismen stor.

– Vi vill vinna VM-guld, det är det vi åker dit och spelar för. Visst är det många bra lag, men vi ska sätta höga målsättningar, säger centern Patrik Berglund.

”Bara guld som gäller”

David Petrasek, 35, gör sin första VM-turnering och han hymlar inte om varför han åker dit.

– Vi är jäkligt överens allihop om att det bara är vinst och guld som gäller. Det är den mentaliteten som gäller i det här gänget. De som inte har den inställningen finns heller inte med i den här turneringen, säger Petrasek.

Ryssland och Kanada nämns som huvudfavoriter. Tjeckien, Finland, Sverige, USA och hemmanationen Slovakien är utmanarna.

– Det är sex lag till som tänker exakt likadant som oss. Vad som kommer att avgöra är vilket gäng som får ihop det till ett bra lag. Och just på grund av det tror jag på oss, säger Petrasek.

”Känns långt bort”

Förbundskapten Pär Mårts har sedan han tog över som förbundskapten predikat att det är vinna till varje pris som gäller. Men på frågan om målsättningen inför turneringen är han försiktigare än spelarna.

– Jag hoppas vi kan spela vår bästa match när det gäller som mest. Att vi är under ständig utveckling och att vi kan slå personbästa när det behövs som mest, säger Mårts.

Är det VM-guld som är målsättningen?

– Så småningom är det så. Men då måste man först prestera väl och vinna matcher på vägen, så det känns långt bort. Jag tror inte att vi ska titta så långt bort.

FAKTA

RÖSTER OM TRE KRONOR

Tono Hönigmann,  ORF (Österrike):

– Oavsett vilket lag Sverige kommer med ställer de alltid ett starkt lag på benen och är alltid en medaljkandidat. Nu får de inte med så många NHL-spelare, men jag räknar inte bort dem från guldet.

Yann Hildwein, L’Equipe (Frankrike):

– Sverige är de största favoriterna tillsammans med Kanada och Ryssland. Sverige har en komplett trupp med unga talanger från både NHL och elitserien, men de saknar stjärnorna som gör att de tar guld.

Kimmo Porttila, YLE (Finland):

– Sverige har många unga talanger och en ny förbundskapten, så de kommer att slåss om medaljerna. Jag ser fram emot att se Loui Eriksson och Magnus Pääjärvi. Enda svagheten är målvaktssidan där de ­inte har en enda NHL-­målvakt.

Chris Johnston, The Canadian Press (Kanada):

– Jag förväntar mig att de slåss om medaljerna. När jag tittade på deras lag slogs jag av de inte har en enda NHL-målvakt. Jag tycker att Jonas Gustavsson eller någon annan borde ha varit med. Men det ska bli ­intressant att se vad Loui Eriksson och Magnus Pääjärvi kan göra.