”Jag vill se bild på lusekoftan”

Tollefsen efter praktskrällen: ”Största segern någonsin”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Jättejubel Norges lagkapten Ole-Kristian Tollefsen på väg att slänga sig i armarna på målvakten Lars Haugen efter den sista straffen – som gav Norge sin första seger mot storebror Sverige i VM-sammanhang.
HOCKEY

KOSICE. Norge svarade för en praktskräll och sänkte storebror Sverige.

Då ropade lagkaptenen Ole-Kristian Tollefsen efter Sportbladets Mats Wennerholm – som lovat att bära lusekofta resten av VM om Norge vann.

– Jag vill se en bild på det, säger Tollefsen.

Inget talade för Norge i VM-premiären, som inte fick med stjärnorna Patrick Thoresen och Mats Zuccarello Aasen till VM. Förstemålvakten Pål Grotnes var skadad, vilket innebar att reservmålvakten Lars Haugen fick VM-debutera.

Laget tvingades dessutom inleda med bara fem ordinarie backar – som blev fyra redan i första perioden när Lars Lökken Östli fick hjärnskakning efter Mattias Sjögrens tackling.

”Hade lite flyt”

Men trots underläge med både 1–3 och 3–4 gav Norge aldrig upp och lyckades vinna efter straffläggning.

– Vi jobbade hårt och följde spelplanen. Då är det svårt att spela mot oss.

I dag hade vi lite flyt också, säger Modos Ole-Kristian Tollefsen som inte var sen att dra upp det som Sportbladets krönikör Mats Wennerholm hade skrivit inför matchen.

– Vi visste att Sverige kanske tog det lite lätt. Jag såg att han Wennerholm skulle gå med lusekofta resten av VM om vi vann, så det blir bra, säger Tollefsen och ler.

Har du någon hälsning till honom?

– Ja, jag vill se bild. Någon får ta en bild och lägga ut på nätet.

Var det han skrev tändvätska?

– Det är alltid tändvätska att spela mot Sverige. Vi har aldrig vunnit mot dem, men i dag såg vi en bra möjlighet. Vi hade inte alla toppspelare med oss, men det betyder inget. Vi jobbar hårt och det är så man måste spela.

”Största segern”

Underskattade Sverige er?

– Ja, så kan det vara.

Är det Norges största hockeyseger någonsin?

– Ja, jag tror det. Visst, det var stort att kvalificera sig till OS, men att slå Sverige i ett A-VM, det är inte mycket som slår högre än det.

Anders Bastiansen, till vardags i Färjestad, hävdar att han inte är förvånad att Norge vann.

– Helt allvarligt trodde jag att det var möjligt. Jag väljer att tro att det inte var underskattning från svenskarnas sida. Vi har gjort en del bra resultat på sistone och det är ingen tillfällighet att vi vann, säger Bastiansen.

– Det är extra speciellt att slå Sverige eftersom de är som en storebror för oss.Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM