Norge nära ny skräll

Ledde med 2–0 – men tappade i sista perioden

HOCKEY

KOSICE. Norge svarade för en supersmäll mot Sverige.

I dag var man nära att göra det igen.

Men USA hämtade upp 0–2-underläget och vände till 4–2 i den sista perioden.

– Vi spelade på en 2–0-ledning, det håller inte mot USA. Man måste spela i 60 minuter, säger Ole-Kristian Tollefsen till Sportbladet.

Det har varit skrällarnas VM så här långt. Tyskland har besegrat både Ryssland och Slovakien och är på väg att vinna sin grupp.

Men de är inte det enda lag som skräller.

Krävdes videogranskning

Norge besegrade sensationellt Sverige i sin premiär och var på skräll-humör även mot USA.

Efter första perioden ledde norrmännen med 2–0.

1–0 kom efter åtta minuter och det krävdes videogranskning för att fastställa det. Ken Andre Olimb tryckte in pucken från nära håll.

2–0 kom genom Anders Bastiansen som utnyttjade en nonschalant felpassning och blev helt fri. Färjestadforwarden gjorde inget misstag utan sprätte upp pucken i krysset.

”Blev trötta”

I början på tredje perioden reducerade USA:s Nick Palmieri till 1–2 och strax därefter satte Jack Skille kvitteringsmålet.

Palmeieri blev sedan tvåmålsskytt när han tryckte in matchavgörande 3–2 med Ole Kristian Tollefsen, till vardags i Modo, i utvisningsbåset.

– Vi blev trötta på slutet. Vi visste att de skulle ha mycket puck, men vi kan inte dra oss tillbaka på det viset, då drar vi på oss utvisningar.

Du själv visades ut så att USA kunde göra 3–2.

– Det är ingen utvisning. Han skulle bryta in på mål, då måste jag få tackla. Jag visades ut för charging, men jag fattar inte det för jag stod till och med stilla. Men så är det internationellt.

Österrike väntar

Med bara två minuter kvar utökade USA till 4–2 – också det i powerplay.

– Vi får ta nya tag på onsdag och besegra Österrike. Vi har hela tiden varit förberedda på att det är nyckelmatchen, säger Anders Bastiansen.

USA toppar nu Sveriges grupp med full pott, sex poäng, på två matcher.

USA:s lagkapten Mark Stuart:

– Vi inledde inte alls bra, men vaknade och avslutade matchen mycket bra. Vi underskattade inte Norge eftersom vi såg hur de besegrade Sverige häromdagen. Varje match i den här turneringen är tuff.

FAKTA

USA–Norge 4–2 (0–2, 0–0, 4–0)

Första perioden: 0–1 (8.09) Ken Andre Olimb (Marius Holtet), 0–2 (9.22) Anders Bastiansen spel fyra mot fem.

Tredje perioden: 1–2 (1.16) Nick Palmieri (Chris Kreider, Ryan Shannon), 2–2 (4.59) Jack Skille (Ryan McDonagh), 3–2 (13.44) Nick Palmieri (Ryan Shannon, Kevin Shattenkirk) spel fem mot fyra, 4–2 (18.34) Craig Smith (Derek Stephan, Jack Johnson) spel fem mot fyra.

Skott: 49–15 (11–7, 20–5, 18–3).

Utv, USA: 5x2. Norge: 7x2.

Domare: Antonin Jerabek, Tjeckien, och Jyri Petteri Ronn, Finland.

Publik: 4 149.

ARTIKELN HANDLAR OM