Fasth bakom Sveriges seger

Höll nollan i VM-debuten

HOCKEY

KOSICE. De är männen bakom Viktor Fasths succé.

Målvaktstränaren Stefan Persson, 45, och mentale rådgivaren Martin Blom, 56, har förvandlat Fasth från en allsvensk målvakt till en världsmålvakt.

– Jag har gått den långa vägen och har dem att tacka för oerhört mycket, säger Fasth.

VM-debuten slutade med succé för Viktor Fasth, 28. När Österrike pressade som värst i första perioden var det Fasth som räddade Tre Kronor, som till slut hittade spelet och vann med 3–0 efter att den svenske målvakten motat samtliga 23 skott.

– Jag är målvakt och mitt jobb är att rädda puckarna, säger Fasth som är ödmjuk som få och avskyr att framhäva sig själv, hur bra han är har varit.

Nära samarbete

– Det är sån han är. Viktor skyller aldrig ifrån sig på backarna. I dag hade han alla rätt, ändå tackar han lagkamraterna, säger Stefan Persson som är Fasths målvaktstränare i AIK.

Persson och mentale rådgivaren Martin Blom har ett nära samarbete med Viktor Fasth och de hörs nästan dagligen. När Fasth i oktober för drygt två år sedan slet av korsbandet och operation och nio månaders rehabträning väntade svarade Martin Blom: ”Perfekt. Då har vi all tid i världen att träna på sakerna vi har pratat om”.

– När Viktor väl kom tillbaka var han starkare än innan, både mentalt och fysiskt, säger Martin Blom i dag.

Vad är hemligheten bakom Fasths succé?

– Det är som Coca Cola, de släpper inte ut sitt recept och det gör inte vi heller.

”Som en saga”

Men det är ingen hemlighet att Viktor Fasth är oerhört ambitiös och noggrann.

– Han skulle vara hemma två dagar innan VM. När vi kom till första fysträningen i AIK, dagen innan avresan, satt Viktor ombytt och klar, redo att köra full fys. Där har du Viktor Fasth i ett nötskal, säger Stefan Persson som tror att AIK tappar sin målvakt till NHL.

– Viktor har nått elitserien, blivit utsedd till årets målvakt, gjort VM-debut, hållit nollan. Det är som en saga. Var slutar det? I NHL, med envägskontrakt, att han går raka vägen in? Det vore helt magiskt.

FAKTA

Sverige–Österrike 3–0 (1–0,1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (19.39) Niklas Persson (Loui Eriksson, Robert Nilsson).

Andra perioden: 2–0 (5.39) Niklas Persson (David Petrasek, Robert Nilsson).

Tredje perioden: 3–0 (2.34) Magnus Pääjärvi (David Petrasek) spel fem mot fyra.

Skott: 38–23 (9–11, 13–6, 16–6).

Utv, Sverige: 3x2. Österrike: 6x2.

Domare: Sami Partanen, Finland, och Vladimir Sindler, Tjeckien.

Publik: 3 704.

ARTIKELN HANDLAR OM