Norrman hetast – i hela hockey-VM

”Är en av Europas bästa centrar”

Foto: SCANPIX
HOCKEY

En norrman bosatt i Karlstad är hetast i hela hockey-VM.

Anders Bastiansen gjorde ett mål och tre assist när Norge slog Österrike med 5-0 och leder nu VM:s poängliga.

– Vi har slagit Kanada, Schweiz och Frankrike tidigare och kan göra det igen. Men vi måste fortsätta spela så som vi har gjort hittills, säger Bastiansen till Sportbladet.

Anders Bastiansen var en av de stora hjältarna när Färjestad säkrade SM-guldet tidigare i våras. Nu fortsätter 30-åringen sin succésäsong.

”En väldigt bra match”

Bastiansen gjorde ett mål och tre assist när Norge avancerade till mellangruppspelet efter 5-0 mot Österrike. De går dit efter ett fantastiskt första gruppsspel av den 30-årige forwarden.

Bastiansen har gjort sju poäng på de tre första matcherna och leder VM:s poängliga.

– Vi gjorde en väldigt bra match både offensivt och defensivt, säger Bastiansen.

Hur långt kan ni nå?

– Vi har slagit Kanada, Schweiz och Frankrike tidigare och kan göra det igen. Men vi måste fortsätta spela så som vi har gjort hittills.

Mot Österrike var dock Mathis Olimb ännu värre än lagkamraten och svarade för fem poäng (1+4). Han hyllar ändå sin lagkamrat.

”Känner varandra väl”

– Det är inte ofta man har ett sånt flyt, men jag spelar i en riktigt bra kedja med Bastiansen och Spets. Vi har spelat ihop sedan 2007 och känner varandra väl. Jag måste säga att Bastiansen är en av Europas bästa centrar, säger Olimb.

Målvakten Lars Haugen inledde som reserv men fick överta förstaspaden när Pål Grotnes skadade sig inför öppningsmatchen mot Sverige. Nu motade han Österrikes samtliga 25 skott.

– Jag kastades in i sista minuten, men grabbarna har hjälpt mig oerhört mycket. Det är inte så svårt att vara målvakt när man får så mycket hjälp som jag har fått.

Tyngre är det för Österrike som nu måste spela för sin plats i A-VM.

FAKTA

Österrike–Norge 0–5 (0–3, 0–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (6.26) Eerikki Koivu (Anders Bastiansen), 0–2 (9.31) Mathis Olimb (Lars Erik Spets, Anders Bastiansen), 0–3 (10.27) Jonas Holös (Per–Åge Skröder, Mathis Olimb) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–4 (19.41) Lars Erik Spets (Anders Bastiansen, Mathis Olimb).

Tredje perioden: 0–5 (9.51) Anders Bastiansen (Mathis Olimb, Per–Åge Skröder) spel fem mot fyra.

Skott: 25–27 (9–9, 8–11, 8–7).

Utv, Österrike: 7x2, 1x5, 1 matchstraff. Norge: 4x2.

Domare: Eduards Odins, Lettland, och Daniel Piechaczek, Tyskland.

Publik: 4 355.

ARTIKELN HANDLAR OM