Norge nära ny bragd mot Kanada

”Det stärker oss”

HOCKEY

KOSICE.

Norge var nära en bragdvändning mot Kanada – som höll undan och vann med 3–2.

Men Norge har fortfarande kvartsfinalplatsen i egna händer.

– Det är bara för oss att vinna matchen mot Frankrike, så är vi i kvartsfinal, säger lagkaptenen Ole-Kristian Tollefsen.

Kanadas förbundskapten Ken Hitchcock var uppenbarligen inte nöjd med USA-matchen (där Kanada vann med 4–3 efter straffläggning) och valde inför mötet med Norge att vaska om i kedjorna.

Bland annat parade han ihop stjärnorna Rick Nash och Jason Spezza – vilket gav utdelning direkt.

Efter att norrmännen slarvat med pucken i egen zon utnyttjade Spezza läget och satte 1–0, assisterad av Nash.

John Tavares kunde sedan sätta 2–0 i andra perioden då han tryckte sig emellan passiva norska backarna Morten Ask och Aleksander Bonsaksen.

Nära heroisk vändning

I tredje perioden droppade Rick Nash bak pucken till James Neal som vispade in 3–0, då trodde många att matchen var punkterad. Men Norge var nära att göra en heroisk vändning.

Ken Andre Olimb bröt sig in från högerkanten och sköt 1–3. Och bara 1.13 senare prickade Marius Holtet in 2–3 med ett dragskott.

När Jason Spezza visades ut för crosschecking var Norge nära att kvittera – men Kanada höll undan och vann med 3–2.

– Det stärker oss ändå inför framtiden, att vi visade för oss själva att vi kan pressa Kanada, säger Norges lagkapten Ole-Kristian Tollefsen.

Norge mot kvartsfinal

Norge har fortfarande stora möjligheter att nå kvartsfinal. Vinner laget mot Frankrike är kvartsfinalplatsen i hamn. Norge kan teoretiskt sett ha råd att förlora om en rad resultat går deras väg.

– Men vi ska vinna mot Frankrike. Målet var från början att besegra Österrike och hålla oss kvar i A-VM. Men nu är självklart kvartsfinal målet och väl där vet man aldrig vad som kan hända, säger Tollefsen.

Kanada var imponerat av Norge:

– Norge var snabba på skridskorna och pressade oss verkligen, säger Jeff Skinner.

– Norge har besegrat bra lag tidigare i turneringen, så jag var inte förvånad att de var så bra. De spelar bra defensivt och väntar på motståndarnas misstag. Vi gav bort en del i tredje perioden, men som tur var lyckades vi vinna, säger Travis Zajac.

FAKTA

Norge–Kanada 2–3 (0–1, 0–1, 2–1)

Första perioden: 0–1 (15.26) Jason Spezza (Rick Nash, James Neal).

Andra perioden: 0–2 (10.15) John Tavares.

Tredje perioden: 0–3 (9.02) James Neal (Rick Nash, Jason Spezza), 1–3 (11.36) Ken Andre Olimb (Martin Roymark), 2–3 (12.49) Marius Holtet (Ole–Kristian Tollefsen, Morten Ask).

Skott: 27–43 (11–14, 8–20, 8–9).

Utv, Norge: 3x2. Kanada: 7x2.

Domare: Jyri Petteri Rönn, Finland, och Vladimir Sindler, Tjeckien.

Publik: 4 978.

ARTIKELN HANDLAR OM