Läggmatch kan ge Sverige drömläge

Pär Mårts: Vi kommer inte att köra livet ur folk

Foto: Scanpix
HOCKEY

KOSICE.

Tre Kronor kan få läge att lägga sig i mötet med Kanada – för att slippa Ryssland i kvartsfinal.

Men Pär Mårts hävdar att han inte har några tankar på det.

– Jag har jäkligt svårt att tänka mig att vi ska göra självmål eller skjuta utanför, säger han.

I den andra gruppen – där Slovakien och Danmark redan är borta från kvartsfinal – ligger just nu Ryssland på fjärde plats. Om laget förlorar i morgon mot Finland slutar storfavoriten fyra i gruppen och får möta ettan i Sveriges grupp. Den matchen spelas  klockan 16.15, vilket betyder att Sverige – om Ryssland förlorar – kan spela på resultatet i 20.15-matchen mot Kanada för att slippa Ryssland i kvartsfinal.

Tyskland, till exempel, är på pappret en betydligt enklare motståndare än Ryssland, som förstärkts med storstjärnan Alexander Ovetjkin.

– Vadå? Ska vi göra självmål? Skjuta utanför? Nä, jag vet inte. Vi vet ju inte ens hur den serien slutar, säger Pär Mårts minuterna efter att Sverige besegrat Schweiz med 2–0.

Ryssland spelar klockan 16.15. Om de förlorar vet ni att de blir fyra i gruppen. Vad säger du om det?

– Ingenting. Jag har inte tänkt så långt nu. Jag har jäkligt svårt att tänka mig att vi ska göra självmål eller skjuta utanför.

Kommer du att coacha för seger?

– Vi kommer inte att köra livet ur folk, men vi måste försöka få fart på vårt power play och jobba på en massa detaljer. Det blir kamp i morgon, Kanada kommer inte glida in. Vi måste vara här och vilja tävla.

Tre Kronor har dock lagt sig förr i stora mästerskap.

I OS 2006 uttalade sig Sveriges dåvarande förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson inför matchen mot Slovakien att Sverige kanske inte hade någon större vilja att vinna den avslutande matchen.

Sverige förlorade med 3–0 mot Slovakien, hamnade trea i gruppen och fick svaga Schweiz i OS-kvartsfinalen.

Det slutade med OS-guld efter segrar mot Schweiz, Tjeckien och Finland och Sverige slapp tuffa nationer som Kanada och Ryssland på vägen fram.

ARTIKELN HANDLAR OM