Mårts coachar inte maximalt: ”Är inte dumma i huvudet”

HOCKEY

KOSICE. När han tog över som förbundskapten var det under parollen ”vinna till varje pris”.

Nu öppnar Pär Mårts för att inte coacha laget maximalt i gruppfinalen mot Kanada.

– Vi får inte vara dumma i huvudet, säger han.

Foto: Scanpix
Pär Mårts.

Segern i går mot Schweiz innebär att Tre Kronor är klara för kvartsfinalspel och det är också klart att man där får möta trean eller fyran i den andra gruppen.

Ville inte spekulera

Om inte Ryssland vinner sin match mot Finland vid full tid i morgon eftermiddag blir det ryska stjärnlaget med bland andra Alexander Ovetjkin fyra i gruppen.

Sverige chans att slippa möta ryssarna är att senare på kvällen förlora mot Kanada.

I den mixade zonen ville Pär Mårts inte spekulera i om det kan blir aktuellt för Tre Kronor att medvetet lägga sig mot Kanada för att på så sätt slippa möta Ryssland.

– Jag har inte tänkt så långt. Men jag har jäkligt svårt att tro att vi ska göra självmål eller skjuta utanför. Jag vet inte, vi vet ju inte ens hur den gruppen slutar, säger Mårts.

’Kommer att bli kamp’

På Sportbladets fråga om han kommer att coacha för seger mot Kanada, svarade Mårts:

– Vi kommer inte att köra livet ur folk, men vi måste försöka få fart på power play och jobba med en massa detaljer så att vi blir ännu bättre. Det kommer att bli kamp i morgon. Kanada kommer inte att glida in, så det kommer att bli tuffa tag.

Mot Schweiz tvingades Mårts rulla runt på bara fem backar och många power play gjorde att vissa spelare fick ovanligt mycket istid. Ett liknande scenario vill inte Mårts se mot Kanada.

– Det gäller tänka oss för. Vi får inte vara dumma i huvudet, säger Mårts.

– Jag tror att vi måste jämna ut speltiden också för att vi ska ha kvar krafter kvar sedan. Det känns i dag (i går) att det börjar på att ta slut lite grann. Det börjar sina i skridskoåkningen och i närkamperna.

Veteranbacken David Petrasek på frågan om Tre Kronor kommer att försöka undvika ryssarna i en kvartsfinal:

– Ehh... jag vet faktiskt inte. Jag tror att det här laget alltid spelar för att vinna. Att möta Kanada är en av de stora matcherna i ett VM.

ARTIKELN HANDLAR OM