Granlund – Finlands stora framtidshopp

Ska ta över efter Koivu: Han är stark nog

Foto: getty images
Mikael Granlund är en av de minsta spelarna i VM – men kan dela ut smällar likväl. Här får ryssen Vitalij Atjushov känna på en tryckare.
HOCKEY

BRATISLAVA. Supertalang och hela Finlands framtidshopp.

Mikael Granlund, 19, bär en hel nations förväntningar på sina axlar.

– Han har alla verktyg för att bli vår nästa superstjärna, säger Finlands general manager Jari Kurri.

Återväxten i finsk ishockey de senaste sju–åtta åren har varit allt annat än god. Medan Sverige har sprutat fram unga spelare har den finska talangutvecklingen stannat av.

I dagsläget finns exempelvis bara tre finska utespelare under 25 år i NHL.

När Mikael Granlund förra sommaren draftades av Minnesota Wild, som nummer nio totalt, var han den förste finske utespelaren sedan 2004 som valdes i den första rundan.

Och i Finland hoppas nu alla att Mikael Granlund ska bli landets nästa superstjärna och en ny Saku Koivu.

Granlund själv menar att förväntningarna inte är någon belastning.

– Nej, inte alls. Jag tänker inte ens på press. Allt jag tänker på är att spela ishockey, ha kul och försöka bli så bra som möjligt, säger han.

På isen märks han. Utanför rinken är inte Granlund killen som tar någon större plats eller slänger ur sig kontroversiella citat. Han kommer till den mixade zonen som sista spelare. Som yngst i truppen är det också han som samlar upp puckarna efter träningarna.

”Han är stark nog”

Precis som Koivu är Granlund långt i från någon jätte. Hans 178 centimeter och 74 kilo gör honom till en av VM:s minsta spelare.

– Jag är kanske inte den största killen, men jag försöker bara göra det jag är bra på så bra om möjligt, säger han.

Och Jari Kurri är imponerad av vad han sett under VM.

– Vi visste hur skicklig han är, men här har han visat att han också är stark nog för att spela på den här nivån, och det har verkligen överraskat mig. Han går ut i sarghörnorna och utmanar en mot en, säger Jari Kurri.

På sex VM-matcher har Granlund svarat för fyra poäng och bjöd bland annat på en läcker konststraff mot Tyskland.

Den talangfulle forwarden är hockeyfostrad i Kärpät, men redan som 17-åring valde Mikael – och hela familjen Granlund – att lämna Uleåborg och flytta till en annan finsk storklubb: IFK Helsingfors.

Poängkung

I Helsingfors gjorde Granlund omedelbar succé och snittade nästan en poäng per match under sin debutsäsong i SM-liiga.

Trots att Granlund fick stora delar av den här hösten förstörd på grund av en hjärnskakning svarade han för 36 poäng på 39 matcher. I slutspelet där HIFK vann finskt ligaguld var han en av de bästa spelarna med 15 poäng (5+10) på 14 matcher.

Nu är den stora frågan om Granlund ska välja att åka till NHL redan till nästa säsong eller stanna ytterligare ett år i Finland.

– Hans framtid är givetvis i NHL, men om det blir redan nästa säsong vet jag inte, säger Jari Kurri.

FAKTA

Snabbfakta

Namn: Mikael Granlund.

Ålder: 19 år.

Längd: 178 cm.

Vikt: 74 kg.

Klubb: Helsingfors.

Statistik 10/11, SM-liiga: 39 matcher, 8 mål, 28 assists, 36 poäng. Slutspelet: 15 matcher, 5 mål, 10 assists, 15 poäng.

VM: 6 matcher, 1 mål, 3 assists, 4 poäng.

Talangerna som Finland hoppas på i framtiden

Mikael Granlund, 19, center, HIFK

Spås bli nye Saku Koivu. Har ett utmärkt passningsspel och spelsinne och är en pålitlig poängplockare. Har en fin skridskoåkning, men saknar lite fart och är fysiskt lite svag.

Markus Granlund, 18, center, HIFK

Anses av vissa vara en ännu större talang än sin storebror. Behöver dock precis som Mikael bättre på att fysiken och kan inte hjälpa att han ”bara” är 178 cm kort. Men Markus har ett spelsinne utöver det vanliga.

Sami Vatanen, 19, back, JYP

En liten, skicklig back med utmärkt skridskoåkning, klubbteknik och spelsinne. Äger ledaregenskaper, men behöver utveckla sitt fysiska spel.

Teemu Pulkkinen, 19, forward, Jokerit
Spås bli nye Teemu Selänne. En mycket offensiv och kreativ ytterforward som har bra händer och är en naturlig målskytt. Har ett snabbt och bra skott, liksom fint passningsspel. Behöver dock bli starkare och förbättra sitt defensiva spel.

Se Granlunds iskalla straff (2.15 in i klippet)

ARTIKELN HANDLAR OM