Tre Kronors plan för att knäcka Jagr

Niklas Persson: Han var rätt less efter ett tag när vi låg hårt på honom

Foto: JIMMY WIXTRÖM
i centrum Alla vill ha en del av Jaromir Jagr, och i morgon gäller det för Tre Kronor att får stopp på den tjeckiske superstjärnan om det ska bli någon VM-final.
HOCKEY

BRATISLAVA. Jaromir Jagr hade stor show i kvartsfinalen mot USA – nu ska den tjeckiska superstjärnan sänka Sverige.

Tre Kronors vapen: Jagr-experten Niklas Persson.

– Vi har mötts nio gånger bara i Ryssland den här säsongen och jag har självklart lite idéer hur vi ska spela mot honom, säger Persson.

Jaromir Jagr gjorde tre av fyra mål när Tjeckien i går vann med 4–0 mot USA.

Ska Tre Kronor ta sig vidare till en VM-final måste laget få stopp på 39-årige Jagr.

Få spelar har mött Jagr så ofta de två senaste åren som Tre Kronors center Niklas Persson.

I förra årets VM-semifinal matchades han flitigt mot den tjeckiska superstjärnan, och de två senaste säsongerna i KHL har Persson mött Jagr i närmare 20 matcher.

Perssons Neftekhimik och Jagrs Omsk har bland annat två säsonger i rad mötts i åttondelsfinal i KHL-slutspelet.

Båda gångerna har det gått till sju matcher och båda gångerna har Jagr och Omsk gått vidare till kvartsfinal.

”Måste spela hårt”

Dessutom har de två stött på varandra i flera matcher under Euro Hockey Tour.

– Ja, det har blivit väldigt många matcher mot honom. Jag har matchats mot honom de två senaste åren. Det gäller att spela tufft och hålla honom på utsidan och se till att vi bestämmer spelet därute i stället för att han får göra det, säger Persson.

Vad är svårast med att spela mot Jagr?

– Han är otroligt stark. Stark i kroppen, stark med pucken och bra på att täcka pucken och vrida och vända bort sina motståndare. Samtidigt är han så skicklig så sätter du två man på honom så hittar han någon medspelare.

”Lyckade bra i fjol”

Går det att få honom ur balans mentalt?

– Ja, lite grann går det. Jag tycker vi lyckades bra i VM förra året. Han var rätt less där efter ett tag när vi låg hårt på honom. Vi har självklart lite idéer hur vi ska spela mot honom och det ska vi fullfölja till hundra procent, säger Persson.

Förbundskapten Pär Mårts vet att mycket handlar om att få stopp på Jagr.

– Det är ju han som är nyckeln. Vi ska försöka möta Jagr så att han inte får tiden att dominera. Tyckte vi klarade det bra i Czech Hockey Games. Vi måste ha några som är inne hela tiden när han är på isen för att få stopp på honom, säger Mårts.

FAKTA

Så vill Tre Kronor matcha mot Jagr

I förra årets semifinal var det backen Jonathan Ericsson och forwardarna Niklas Persson och Jonas Andersson som hade specialuppdraget att hålla koll på Jagr.

När Tre Kronor mötte Tjeckien I Czech Hockey Games veckan före VM var det i första hand Nicklas Grossman, Daniel Fernholm och centern Mattias Sjögren som hade som uppgift att neutrali­sera Jagr.

I morgon saknas Grossman, och Fernholm lär komma att avlastas av Tim Erixon och/eller Staffan Kronwall. Bland forwards lär Mattias Sjögren, Rickard Wallin och Jimmie Ericsson få stort ansvar med att få bort Jagr från spelet.

Problemet för Mårts och Tre Kronor är att Tjeckien är hemmalag och därmed byter sist. Tjeckien kan alltså bestämma mot vilka svenska spelare de vill matcha Jagr.

ARTIKELN HANDLAR OM