”Är guld vi ska ha”

Svenska spelarna har bara en sak i tankarna inför finalen: "Svårt att inte njuta av en sådan här match"

1 av 11 | Foto: Jimmy Wixtröm
Viktor Fasth var återigen en nyckelspelare.
HOCKEY

BRATISLAVA. Drömfinal mot Finland.

Och Niklas Persson ser fram mot mötet med ärkerivalen.

– Vi har sagt från dag ett att det är guld vi ska ha, säger Tre Kronor-centern.

Tre Kronor körde över Tjeckien och fick sedan vänta några timmar innan det stod klart att det blir en helnordisk final mot Finland.

Efter segern mot Tjeckien fick de svenska spelarna frågor om hur det skulle vara att möta Finland i en VM-final.

– Du hör ju själv: Sverige mot Finland i en VM final, det är svårt att inte njuta av en sådan match, säger Niklas Persson.

– Det vore rätt skoj med en nordisk final, säger Jimmie Ericsson.

Är det speciellt att möta Finland?

– Det är nog mest för svenska folket det är lite extra. För oss handlar det bara om att vinna och då spelar det ingen roll vilket lag man vinner mot, säger Ericsson.

”Fantastiskt bra lag”

David Petrasek tycker inte heller att det är något speciellt att möta just Finland.

– Finland är ett fantastiskt bra lag, precis som Ryssland. Men för oss spelar det inte någon roll vilka vi möter. Vi kommer att gå ut och spela vårt spel, säger han.

På söndag kommer spelarna att få information om Finlands styrkor och svagheter. Niklas Persson medger att han inte har någon vidare koll på lagets väg fram till finalen.

– Finland är det lag som jag har sett minst av i den här turneringen. De har haft en ganska behaglig resa fram till semifinalen. De tappade poäng mot Danmark och hade en behaglig kvartsfinal mot Norge.

Nu är Tre Kronor bara en seger från ett VM-guld och Niklas Persson tvekar inte när han säger:

– Vi har spelat bättre och bättre hela turneringen och har den bästa matchen kvar. Det är inget annat än VM-guld som gäller.

– Vi har sagt från dag ett då vi åkte från Stockholm att det är guld vi ska ha. Nu har vi gett oss den möjligheten och det känns härligt och otroligt inspirerande, säger Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM