Så ska vi ta guld

Svenske spionen: ’Det är väldigt lätt att se vad Finland ska göra på isen’

1 av 6 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
Lättscoutat Finland ska inte kunna överraska Per Mårts Tre Kronor i kväll. ”De är nog det mest systemtänkande laget i hela VM”, säger spionen Rikard Grönborg.
HOCKEY

BRATISLAVA. Finland ska inte kunna överraska Tre Kronor.

Kvällens finalmotståndare är turneringens lättaste lag att scouta.

– Ja, de är nog det mest systemtänkande laget i hela VM, säger svenske spionen Rikard Grönborg.

Jukka Jalonen gör sitt tredje år som förbundskapten och har systematiskt byggt upp det finska grundspelet. Precis som Sverige har Finland ett spelsystem som konsekvent följs ända ner till yngsta juniorlandslaget.

Att scouta det finländska spelet är inte något komplicerat arbete, enligt Rikard Grönborg.

– Det är väldigt lätt att se vad Finland ska göra på isen, sedan är det en annan sak att de gör det väldigt bra. De har verkligen nött in sitt spel under många år.

– Men mitt arbete är betydligt enklare med systemtänkande lag jämfört med exempelvis Ryssland som spelar betydligt mer på inspiration och enskild skicklighet, berättar Grönborg.

”Vi ska ta initiativet”

Samtidigt är Grönborg noga med att poängtera att så lite som möjligt ska handla om Finland.

– Vi måste spela vår match och koncentrera oss på hur vi ska utnyttja vårt system. Det är vi som ska ta initiativet. Vi har mer individuellt skickliga spelare och killar som till exempel Berglund, Backlund och Loui kan dra en gubbe.

Men det finns några detaljer i det finska spelet som Tre Kronor måste ta hänsyn till.

– Jag kommer exempelvis att trycka hårt på hur Finland forecheckar. Och det jag presenterar kommer att passa vårt spelsystem alldeles utmärkt, säger Grönborg.

Vapnet: Power play

En annan sak är finländarnas spel i numerärt överläge.

Power play har genomgående varit ett av Finlands starkaste offensiva kort under VM. Bortsett från Lettland har finländarna bäst utdelning i den spelformen med nästan 24 procent. Fem av de sju målen mot Norge och Ryssland har kommit

i, eller i direkt i anslutning, till power play.

– Deras power play är definitivt något vi kommer att gå igenom väldigt noga. Just matchen i special teams (power- och boxplay) är något som vi bara ska vinna, säger Grönborg.

ARTIKELN HANDLAR OM