Legendaren ger råd via en öronsnäcka

Tre Kronor förkastar finländska idén

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
Pasi Nurminen har Jari Kurri i örat.
HOCKEY

BRATISLAVA. Här är knepet som Finland hoppas ska bli ett guldvapen.

Legendaren Jari Kurri ger råd till bänken från sin position på läktaren via öronsnäcka.

Men Tre Kronor förkastar idén.

– Det är nog svårt att förmedla det man vill och det är oftast inte matchavgörande, säger team manager Johan Garpenlöv.

Under Finlands matcher kan det ibland se ut som att assisterande förbundskaptenen Pasi Nurminen har blivit knäpp och pratar med sig själv eller ut i tomma intet.

Men i själva verket har Nurminen, via öronsnäcka, direktkontakt med general manager Jari Kurri och team manager Timo Jutila som sitter på läktaren. Kurri och Jutila kan från sitt ovanifrånperspektiv komma med nya infallsvinklar och synpunkter på hur Finland bör spela.

”Fungerat klockrent”

– De ger tips så fort de ser något som vi bör ändra på. Det har fungerat klockrent hittills i turneringen, säger Nurminen.

Finland har under VM legat under i fem matcher, mot Lettland, Tyskland, Slovakien, Ryssland och Norge, men i samtliga fall lyckats vända till seger.

”Med oss hela tiden”

– I varenda match har vi fått ett eller flera tips som har lett till förbättring. De ser saker som inte vi, som är mitt inne i matchen, ser på samma sätt, säger Nurminen.

– Kurri är med oss hela tiden och vi ser honom som en extra coach. Han är vårt extra öga på läktaren och är till stor hjälp med sina ”ögon från himlen”, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Tre Kronor har haft planer på att använda samma metod, men förkastat idén.

– Det ser nog mest tufft ut. Vi har pratat om det, men det är inget som kommer hjälpa oss om det blir VM-guld eller inte. Vi har videocoachen Ulf Engman och målvaktstränaren Stefan Ladhe som kommer ner i varje periodpaus, det får räcka, säger Johan Garpenlöv.

ARTIKELN HANDLAR OM