Hjälten från Globen 1995: ”Fantastiskt”

Ville Peltonen tror på nytt finländskt guld

HOCKEY

För 16 år sedan avgjorde han VM-finalen i Globen.

Och Ville Peltonen tror på ett nytt finskt guld i kväll.

– Det ser bra ut, säger han.

Trots sin ålder, han fyller 38 år den 24 maj, var faktiskt Peltonen högaktuell även för årets finländska VM-trupp. Men i sista stund var IFK Helsingfors-veteranen tvungen att tacka nej på grund av en skada.

Nu har han istället fått sitta hemma och följa lagets framgångar – och framför allt då 19-årige lagkompisen Mikael Granlunds eminenta spel. Konstmålet mot Ryssland är det senaste bidraget från Granlunds magiska klubba.

”Jobba, jobba, jobba”

– Jag hittar inte riktigt ord. Det var ett sådant härligt mål. ”Mikke” har spelat en fantastisk turnering. I bakgrunden handlar det säkert också om hur han spelade slutspelet här i Finland, han ökade ju tuffare matcherna blev, säger Ville Peltonen till Ilta-Sanomat.

Är det äntligen dags för Finland igen?

– Det ser bra ut. Men det finns ingen anledning att tippa eller hoppas på något. Det viktiga är att laget bara koncentrerar sig på ett byte i taget. Jag säger bara – jobba, jobba, jobba.

Själv kommer Finlands guldhjälte från 1995, då han gjorde hattrick i 4–1-segern mot Tre Kronor, att följa årets final framför tv:n avskild från alla eventuella störningsmoment.

– Jag lever med helt och hållet. Jag vet inte om jag borde måla flaggor i ansiktet också. Det är fantastiskt att turneringen har gått så bra, säger Ville Peltonen till Ilta-Sanomat.

ARTIKELN HANDLAR OM